23948sdkhjf

Uændret sikkerhed på byggepladserne

Sikkerheden på byggepladserne halter stadigt for mange steder. Arbejdstilsynets aktion i går gav det samme resultat som ved tidligere aktioner.
Travlhed! Det var forklaringen, der mødte Arbejdstilsynet, da tilsynet midt under dagens aktion på byggepladserne blev kaldt ud til en alvorlig arbejdsulykke. Fra seks meters højde var to håndværkere væltet med en såkaldt sakselift under arbejdet på en byggeplads. Begge håndværkere kom til skade ved styrtet.

- Det er præcist den slags situationer, som er farlige - og som i de værste tilfælde koster liv, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet.

- Men undskyldningen om travlhed er en ringe trøst for de ansatte, det går ud over. Derfor er det også et vigtigt formål med vores aktioner hele tiden at fastholde opmærksomheden om sikkerheden hos både ansatte og arbejdsgivere. Også på de helt basale områder som fx at bære hjelm. Faktisk er en af vores tilsynsførende i dag blevet spurgt, om han kunne låne en hjelm ud til en håndværker, der lige stod og manglede.

Ved dagens aktion besøgte Arbejdstilsynet i alt 229 byggepladser over hele landet. Under besøgene er der givet i alt 178 strakspåbud eller forbud, som betyder, at arbejdet på byggepladserne blev stoppet, indtil forholdene er i orden. Flere af disse sager skal nu overvejes nærmere for at afgøre, om der skal indstilles til retslige tiltaler.

- Det er vores generelle indtryk, at billedet ved dagens aktion er omtrent det samme, som vi har set ved de foregående. Vi ser rigtig mange gode byggepladser, men altså stadig også pladser, hvor forholdene bestemt ikke er i orden, vurderer Sonja Ploug Jensen.

- Det er et langt og sejt træk for branchen, inden man får has på problemerne, men vi kan høre, at man ude på byggepladserne er meget opmærksomme på vores aktioner, og at de giver anledning til snak i skurvognene. Og det, er vi sikre på, er et godt sted at starte. For det er i det daglige arbejde, at sikkerheden skal være på plads, og ikke kun når Arbejdstilsynet kommer på besøg.

Sonja Ploug Jensen understreger, at selv om det er arbejdsgivernes ansvar, at byggepladserne er sikre, skal der en fælles indsats fra både arbejdsgivere, ansatte og ledelserne på de enkelte byggepladser til for at bedre forholdene.

- Vi ved, at hvis man planlægger arbejdet og fx indretningen af byggepladserne på en ordentlig måde, har det en positiv effekt på sikkerheden. Men det kræver også, at byggepladsledelsen dagligt forholder sig til sikkerheden og sikrer at de nødvendige justeringer bliver foretaget, understreger kontorchef Sonja Ploug Jensen, og lover, at Arbejdstilsynet kommer på flere aktioner både i år og i 2008

Kilde: Arbejdstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11