23948sdkhjf

Byggeriet skal industrialiseres

Da 200 internationale topfolk fra byggeriet var samlet til konferencen Revaluing Construction 2007 i København og Malmö i den forgangne uge, lød der samme budskab fra alle verdenshjørner: Byggeriet skal blive mere industrialiseret.
Byggeriet skal blive mere industrialiseret - En større del af produktionen bør være præfabrikeret i stedet for at foregå på byggepladsen var budskabet, da 200 internationale topfolk fra byggeriet mødtes på konferencen Revaluing Construction 2007.

- Øget industrialisering rummer et stort udviklingspotentiale for byggeriet. Konferencen var fuld af gode eksempler på hvordan dansk byggeri kan lære af udviklingen i andre lande og i andre, mere industrialiserede erhverv, siger direktør Lone Møller Sørensen fra Statens Bygge-forskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, som var medarrangør af konferencen.

Lyt til brugerne
Men risikerer vi ikke at det bliver frygtelig kedeligt alt sammen? Nej, ifølge Lone Møller Sørensen bliver det færdige byggeri ikke nødvendigvis kedeligere af at være mere præfabrikeret, og jobbene behøver heller ikke blive det:

- Tværtimod giver industrialisering en masse nye muligheder for at øge kvaliteten af byggeriet, både med hensyn til brugerdrevet design og funktionalitet. Og på langt sigt vil det fysisk hårde arbejde på byggepladsen blive erstattet af serviceprægede funktioner. Samtidig vil vi se en opløsning af grænserne mellem ingeniørernes og arkitekternes arbejde.

På konferencen gav flere af de tilstedeværende bygherrer udtryk for at de også ønsker at byggebranchen gennemfører en industrialisering for at få højere kvalitet og færre fejl.

Et andet gennemgående tema på konferencen var at byggesektoren i stigende grad ser sig selv som et serviceerhverv, der går systematisk til værks med bruger- og markedsanalyser.

Af samme grund indeholdt konferencen også oplæg fra andre brancher end byggeriet, heriblandt repræsentanten for en bilproducent, som pointerede at hans virksomhed ikke blot leverer biler, men også leverer lang tids mobilitet.

Konsekvensen er at beslægtede serviceydelser, som f.eks. leasing, har udviklet sig til et nyt lovende forretningsområde for bilproducenten.

- Dette gælder i endnu højere grad i byggeriet, hvis frembringelser unægtelig har længere levetid end biler. Hvor nogle byggevirksomheder i deres egen selvforståelse blot leverer et hus, så skal de i højere grad f.eks. se at de leverer de næste mange års ramme om familiens trivsel, siger Lone Møller Sørensen.

Konferencen Revaluing Construction 2007 blev afholdt 9.-10. oktober i København og Malmö og var arrangeret af SBi sammen med de danske og svenske bygherreforeninger samt Lunds Universitet. Konferencens hovedsponsorer var Rambøll, FORMAS, Realdania, Boligfonden Kuben samt Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Kilde: Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) v. AAU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125