23948sdkhjf

Byggematerialer giver færre flaskehalsproblemer

Ventetiden på byggematerialer er næsten normaliseret, og virksomhederne forventer, at leveringstiderne fortsat vil aftage. Men flaskehalsen har flyttet sig. Nu betyder mangel på arbejdskraft, at hver tredje virksomhed må udskyde eller sige nej til opgaver.
Presset på byggematerialer er lettet betydeligt, viser Dansk Byggeris halvårlige undersøgelse af udbud og efterspørgsel på byggematerialer.

- Kun 13 % af de udførende virksomheder oplever, at de må udskyde eller sige nej til ordrer som følge af mangel på materialer. For et år siden oplevede 74 % af virksomhederne leveringsproblemer, forklarer Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, i en kommentar til undersøgelsen.

De materialeproducerende virksomheder kan bekræfte, at markedet for byggematerialer er gået ind i en mere normal fase. Hvor det for et år siden var 70 % af materialeproducenterne, som havde problemer med at følge med ordreindgangen, er det nu reduceret til 43 %.

- Der er udsigt til, at presset henover vinteren og det kommende forår bliver lettet yderligere, idet både de udførende og materialeproducenterne forventer, at leveringstiderne fortsat vil aftage, siger Michael H. Nielsen.

Mangel på arbejdskraft
Byggematerialerne er således ikke længere den primære flaskehals i branche. Når en del virksomheder stadig ikke kan følge med efterspørgslen, skyldes det især manglen på kvalificeret arbejdskraft. 33 % af de udførende virksomheder må udskyde eller sige nej til arbejde af denne årsag. Også materialeproducenterne har problemer med at skaffe mandskab.

- Det er ærgerligt, at mangel på arbejdskraft er med til at lægge en dæmper på virksomhedernes produktionskapacitet. Derfor ser vi frem til, at Østaftalen bliver ændret ved årsskiftet. For løsningen er i høj grad, at virksomhederne får nemmere adgang til den udenlandske arbejdskraft, siger Michael H. Nielsen.

Fra 1. januar 2008 sker der endnu en lettelse af Østaftalen, hvilket gøre det betydeligt nemmere for overenskomstdækkede virksomheder at rekruttere arbejdskraft fra de nye EU-lande.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158