23948sdkhjf

Nordisk team vinder international konkurrence

I samarbejde med en islandsk investor, lokale tyske ingeniører og kunstnere har Årstiderne Arkitekter vundet en international investorkonkurrence i Hansestadt Lübeck, Nordtyskland.
Konceptet bærer navnet Hansehafen-Quartier og genopliver den 70.000 m² store halvø, Nördliche Wallhalbinsel – smukt beliggende ud for Lübecks UNESCO-fredede centrum. Halvøen er i dag et relativt inaktivt og øde havneområde med nedslidte pakhus-bygninger og reminiscenser fra en svunden industriepoke.

Ca. 85.000 m² bebyggelse og nye byrum skal forvandle området til en moderne og dynamisk bydel i dialog med den historiske og karakteristiske bykerne i Lübeck. Hovedideen videreudvikles i gensidig dialog med UNESCO-komiteen og myndigheder i forhold til at opfylde de mange krav til området.

Ved at blande funktioner - boliger, kontorer og butikker, restauranter og caféer - opstår en mangfoldig og levende bydel med flere attraktionsværdier for både byens borgere og gæster. Kunstværker placeres som perler på en snor rundt på området ved såkaldte ”art-stops”, og det vil yderligere tiltrække turister og liv i området. Endelig vil et markant mediacenter på spidsen af halvøen stå som et multifunktionelt og ekspressivt vartegn ved indsejlingen til den gamle Hansestad – uden dog at forstyrre byens velkendte silhuet med de syv tårne: Die Stadt der sieben Türme.

Hovedgreb
Den arkitektoniske intention er at tilføre Lübeck moderne kvaliteter og nye byrum med stor respekt og indlevelse i byens historie. Konceptet tager på den måde udgangspunkt i det historiske voldanlæg med de knækkende kanaler omkring bymidten. Samtidig danner en række grønne plateauer bund for den nye bebyggelse – som en naturlig forlængelse af det grønne bælte, der omgiver byen.

Ind mod Lübecks centrum bevares det historiske havneudtryk – et roligt udtryk med kompakte pakhuse i dyb respekt for byens unikke tradition som Hansestadt. Til den anden side åbner området sig op – både i bebyggelsens overordnede zigzagstruktur med indlejrede pladsdannelser og i bygningernes åbne facader, der giver lys, lethed og luft. Til denne udadvendte side får Lübeck et mere moderne bybillede – dog stadig i harmoni og balance med omgivelserne: Åbne pladser, haver og en stor marina tilfører bydelen dynamik og liv døgnet rundt.

Udover vinderholdet afleverede 10 investorer forslag til projektet – syv tyske, en engelsk, en hollandsk og endnu en dansk investor.

Projektholdet
Investor: DCP – Development, Construction, Properties, Island, Reykjavik
Hovedarkitekt: Årstiderne Arkitekter, Danmark
Ingeniører: Merkel Ing. Consult (Tyskland)
Kunstnere: Peter Turpin (England/Tyskland) og Dorthe Berg (Danmark)
Øvrige involverede rådgivere: Aug. Prien, Berlin, Dr. Lehners & Wittorf, Architekt Rosehr mit Schümann Sunder-Plassmann, GPK- Architekten og Stadtplanung Bruns.

Kilde: Årstiderne Arkitekter

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094