23948sdkhjf

Spansk arkitekt vinder konkurrence

Ung spansk arkitektur med en nyskabende fortolkning af middelalderbyen i København ramte plet blandt 36 konkurrerende forslag til en bebyggelse i Ørestad Syd. Hermed kåres spanske Eva Garcia Luque som 1. præmievinder i EUROPAN DENMARK og modtager pris på 12.000 EURO.
Fredag den 18. januar blev vinderne af Europas største konkurrence for arkitekter under 40 år afsløret. 22 lande har deltaget i konkurrencen, herunder Danmark med konkurrenceopgaver i henholdsvis Herning, Vejle og Ørestad Syd. Ud af de tre danske opgaver var det ønsket om en plan for et byggeri i Ørestad Syd, der vakte størst interesse blandt de unge arkitekter. I alt blev hele 36 forslag til en plan for grunden indleveret.

Førstepræmievinderen blandt de 36 hedder Eva Garcia Luque og er fra Spanien. Luques plan udmærker sig på flere områder. For det første ved, at hendes arkitektur forholder sig aktivt og åbent til sine omgivelser.

Dommerne skriver i deres betænkning:

- Åbningerne i gadeniveau skaber passage til og fra gården. Nogle af ’hullerne’ befinder sig i niveau med de øvre etager og skaber udendørs områder inde i bygningens volumen [oversat fra den engelske dommerbetænkning].

Udover at give plads til forskellige funktioner, herunder både bolig og erhverv, giver forslaget store muligheder for at blive opført i etaper med forskellige investorer og ’gæstearkitekter’, der kan sætte hver deres præg på de enkelte bygninger. Inspirationen til at tænke i den sammensatte karré kommer blandt andet fra middelalderbyen København.

Set fra Arealudviklingsselskabets side, har samarbejdet med EUROPAN været frugtbart. Administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen siger:

- Ved at deltage i EUROPAN har vi fået sat Ørestad Syd på dagsordenen blandt både unge arkitekter i Europa og de højt kvalificerede nationale komitéer. Vi har samtidig fået hele 36 spændende bud på, hvordan vores grund kan udnyttes. Nu er vi spændte på at se nærmere på det forslag, som dommerkomitéen har peget på som vinder. Vi håber, at projektet viser sig at være så godt, at bygherrerne vil stå i kø for at investere i det, og at det dermed kan komme til at sætte sit præg på Ørestad Syd.

EUROPAN
Den første EUROPAN konkurrence blev afholdt i 1988. Siden da har mere end 15.000 teams og mere end 40.000 unge arkitekter stillet forslag til mere end 600 forskellige grunde i Europa. Danmark deltager for første gang i konkurrencesamarbejdet med EUROPAN.

Projektet ”Take a lama walk with me”, indleveret af et team af danske og norske landskabsarkitekter, modtog 12.000 EURO for deres forslag til fornyelse af et område langs motorvejen i Herning. Hvad angår konkurrencen om en plan for et campusområde i Vejle midtby, fandt dommerne desværre ikke, at nogen af de 14 forslag rummede overbevisende svar på den stillede opgave.

EUROPAN DENMARK håber at kunne sætte EUROPAN 10 i gang i løbet af foråret 2008.

Kilde: Arealudviklingsselskabet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109