23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Byggeriet ved et vendepunkt

Efter en periode præget af omsætningsrekorder, må byggeriet indstille sig på, at kurven nu peger nedad. 15.000 medarbejdere må se sig om efter andet arbejde. Den nye situation giver plads til at gennemføre regeringens planlagte forbedringer af velfærdens rammer og en bedre infrastruktur. Det fremgår af Dansk Byggeris Konjunkturanalyse
Dansk Byggeri forventer i sin nye konjunkturanalyse, at aktiviteten i bygge- og anlægssektoren vil falde med sammenlagt 9 % i 2008 og 2009. Det betyder samtidig, at 15.000 ansatte i byggeriet må se sig om efter et nyt job.

- Der er tale om et markant fald, men det skal sammenholdes med, at 2007 satte rekord både aktivitets- og beskæftigelsesmæssigt. Med den tilbagegang vi forventer, vil aktiviteten i 2009 stadig være højere end i 2005. Der er altså ikke udsigt til krise i byggeriet, men nedgangen vil kunne mærkes i virksomhederne, der har vænnet sig til, at hvert år satte nye rekorder, fortæller afdelingschef Vibeke Gaardsholt, Dansk Byggeri.

Det er især boligbyggeriet, der trækker ned. Hovedparten af nedgangen i år kan tilskrives den kraftige tilbagegang i boligbyggeriet.

- Vi forventer i år en nedgang i antallet af påbegyndte boliger på 22 %, og faldet vil blive fulgt op med et yderligere fald i 2009 på 5 %. Det betyder, at der i 2009 kun vil blive påbegyndt 18.000 boliger mod 32.000 i 2005, hvor boligbyggeriet toppede.

Den kraftige tilbagegang i boligbyggeriet skyldes to ting: Dels en markant tilbagegang i det private boligbyggeri, dels at byggeriet af almene boliger slår nye bundrekorder. Med et alment boligbyggeri på et mere "almindeligt" niveau ville det samlede boligbyggeri være 3-4.000 boliger højere.

- Et lille lyspunkt i år er byggeri af administrationsbygninger, som vi forventer vil stige med knap 8 %. Administrationsbyggeriet levede ikke op til forventningerne sidste år. Til gengæld forventer vi, at de byggerier som blev udskudt sidste år gennemføres i år, og det betyder, at vi i år vil se flere byggerier til kontorformål.

Den professionelle renoveringsaktivitet forventes at falde med over 5 % frem til 2009. Det betyder, at der skæres 3,4 mia. kr. af produktionen i løbet af de kommende to år, og Dansk Byggeri peger på det træge boligmarked, som trækker renoveringsaktiviteten ned.

- Friværdierne stiger ikke længere så kraftigt, og der handles ikke så mange boliger som tidligere. Det vil gøre boligejerne mere tilbageholdende med at skifte køkkener og renovere badeværelser, forklarer Vibeke Gaardsholt.

Vibeke Gaardsholt understreger, at udsigten til en vigende byggeaktivitet ikke ubetinget er et onde.

- Med udsigt til en vigende byggeaktivitet i de kommende år, bliver det nemmere for regeringen at gennemføre sin kvalitetsreform og de påtrængende infrastrukturinvesteringer uden at øge presset på arbejdsmarkedet. Nedgangen i de kommende år vil så at sige give plads til regeringens satsning på at forbedre velfærdens fysiske rammer.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109