23948sdkhjf

Hæder til tre danske tegnestuer

Nykredit giver i år sin arkitekturpris som tre priser. Som noget nyt hædrer kreditforeningen nu også bæredygtigt byggeri.
Onsdag den 27. maj overrækker kulturminister Marianne Jelved tre arkitekturpriser ved et arrangement i Nykredits hovedsæde.

Hovedprisen går til Gottlieb Paludan Architects, Motivationsprisen til Tegnestuen Cornelius+Vöge, mens en ny Bæredygtighedspris går til Tegnestuen Vandkunsten.

Identitet til anonyme steder
Hovedprisen på 500.000 kroner går i år til Jesper Gottlieb og Kristian Hagemann fra Gottlieb Paludan Architects. Tegnestuen har gennem årene formået at give kraftfuld identitet til ellers anonyme steder, når de har udformet forsyningsbygninger og tekniske anlæg som Spidslastcentralen på Kastrup Halvø og Kastrup Koblingstation ved Kastrup Lufthavn.

Formand for prisudvalget, Dorte Mandrup-Poulsen, fortæller, hvad der især ligger til grund for årets valg:

- Gottlieb Paludan Architects har gennem årene på uovertruffen vis formået at give forsyningsbygninger og tekniske anlæg rundt omkring i Danmark et afdæmpet, tidløst og samtidig personligt formsprog. De arbejder med stor konsistens, teknisk indsigt og en uomtvistelig kunstnerisk integritet. De dyrker detaljen til perfektion og bearbejder de særlige muligheder, et materiales stoflighed eller en konstruktions tektonik giver for at give ellers anonyme steder en kraftfuld identitet.

De seneste års vindere af Hovedprisen
2014 Kristine Jensens Tegnestue
2013 Gehl Architects
2012 Arkitektfirmaet Cobe
2011 Cubo Arkitekter
2010 Arkitektkontoret SLA
40 år som frontløber
Som noget nyt har Nykredits Fond i år besluttet at udvide sin arkitekturpris med en pris for bæredygtigt byggeri. Bæredygtighedsprisen 2015 går til Tegnestuen Vandkunsten og er på 250.000 kr.

Prisen tildeles arkitekterne Jan Albrechtsen, Jens Thomas Arnfred, Flemming Ibsen, Michael Sten Johnsen, Søren Nielsen, Pernille Schyum Poulsen, Svend Algren, Thomas Nybo Rasmussen, Ole Halfdan Andersen og Steffen Kragh.

- Tegnestuen Vandkunsten har de seneste 40 år været i front for en gennemgribende ressourcebevidsthed kombineret med arkitektur af høj kunstnerisk kvalitet. Deres værker har dannet skole for en hel generation og har på overbevisende måde vist, hvordan vi får det bedste ud af de færreste ressourcer – og det langt før begrebet bæredygtighed var til, siger Dorte Mandrup-Poulsen.

I lighed med tidligere år uddeler Nykredits Fond også en Motivationspris, der i år er på 250.000 kr. Den går til arkitekter MAA Dan Cornelius og Nanna Vöge, Tegnestuen Cornelius+Vöge.

- Dan Cornelius og Nanna Vöge sætter et særligt aftryk på dagligdagens arkitektur, når de fortolker og fornyer den fritliggende familieboligs typologi, så de skaber fine og menneskelige rammer med et nærværende personligt udtryk, lyder det fra Dorte Mandrup-Poulsen.

Prisudvalget har i sin begrundelse også fremhævet det Nordatlantiske Kulturhus, hvor Dan Cornelius og Nanna Vöge med god forståelse for den nordiske modernisme har formået at skabe en samlende ramme om mange forskelligartede funktioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111