23948sdkhjf

Niras med i forskningsprojekt om ventilerede vinduer

– En metode til at beregne energibalancen for ventilerede vinduer skal udvikles med støtte fra Dansk Energi. Speciale fra DTU er driv-kraften bag projektet.
Ventilerede vinduer kendes under mange navne bl.a. ventilationsvin-due, russervindue, 3.generationsvindue og multifunktionelle vinduer. Der findes mange forskellige typer, og de adskiller sig fra hinanden både med hensyn til design og teknisk indretning. Fælles for dem er, at interessen for ventilerede vinduer er hastigt stigende, ikke mindst på grund at de utroligt gode lyddæmpende egenskaber vinduet har.

Desuden ligger der i ventilerede vinduer et stort potentiale for at spare på energien både med hensyn til opvarmning og ventilation. Men i øjeblikket bremses brugen af vinduestypen af en meget stor barriere; der findes nemlig ikke en almindeligt anerkendt metode til at beregne energibalancen.

- Som seriøs rådgiver er det ikke nok at postulere, at vinduet er bedre end almindelige vinduer. Vi er også nødt til at kunne fortælle, præcist hvilke fordele der er ved at anvende ventilationsvinduer, og i hvilke situationer de fungerer optimalt. Det gør det endnu mere vigtigt at kunne medtage de varmetekniske egenskaber i projekteringen. Derfor tager vi i NIRAS nu affære og går selv forrest, udtaler Jens Otto Christiansen, der er divisionschef, Byggeri & Industri, i NIRAS.

Speciale bliver til millionstøttet udviklingsprojekt
Et samarbejde mellem Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), Institut for Byggeri og anlæg ved DTU og NIRAS samt vinduesproducenterne HansenProfiler, Velux og Horn har resulteret i et udviklingsprojekt om energibesparende ventilerede vinduer. Drivkraften bag projektet er et speciale ved DTU skrevet af Lau Raffnsøe. Det primære formål med udviklingsprojektet er at udarbejde en metode til at beregne ener-gibalancen for ventilerede vinduer og implementere det i energiram-meberegninger. Projektet er finansieret af PSO-midler, som uddeles af Dansk Energi.

Naturlig ventilation og varmegenvinding
Ventilerede vinduer er i bund og grund en dobbeltfacade i miniudgave. Om vinteren trækkes frisk luft ind i bunden af rammen og op gennem mellemrummet, inden den nu forvarmede friske luft ledes ind i bygningen. Herved opnås genvinding af en stor del af den varme, der ellers ville være tabt gennem vinduet. Samtidig reduceres trækgener, fordi friskluften opvarmes. Om sommeren kan luften i mellemrummet ledes ud igen, hvilket mindsker varmebelastningen fra solindfaldet.

Fordelene ved ventilerede vinduer er altså bl.a., at ventilation af hul-rummet mellem glasruderne kan forbedre energibalancen og øge komforten.

Forskningsprojektet skal efter planen være færdig i 2009 og resultere i projekteringsværktøjer, der gør det muligt for rådgivere at tage højde for ventilerede vinduer i bygningens energidesign.

Kilde: Niras

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109