23948sdkhjf

Parcelhuse trodser fald i byggeriet

Det påbegyndte byggeri oplevede et stort fald i andet kvartal. Undtagelsen er påbegyndelsen af parcelhuse, hvor en svag stigning kan spores.
Det påbegyndte byggeri faldt mærkbart i andet kvartal af 2015. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik, hvor det samlede etageareal for det påbegyndte byggeri havde et stort faldt på 21 procent, mens antallet af boliger faldt 7 procent, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Undtagelsen er byggeriet af parcelhuse, der trodser den nedgang på 21 procent, som det generelle boligbyggeri har oplevet fra 1. til 2. kvartal af 2015.

- Nedgangen er alene sket inden for række-, kæde- og dobbelthuse, mens der er en lille fremgang at spore i påbegyndelsen af parcelhuse, skriver Danmarks Statistik, som dog ikke udspecificerer de konkrete tal for parcelhusbyggeriet.

Dermed bekræftes den tendens, som også var fremherskende i juni måneds brancheanalyse af landets typehusproducenter:

Brancheanalyse: Typehusproducenter jubler over opblomstring

Ser man på det påbegyndte byggeri af enfamiliehuse over en bred kam, er niveauet også faldende. I løbet af de sidste tre år har niveauet ligget stabilt omkring 1.500 huse pr. kvartal, men med de nye tal fra Danmarks Statistik er et nyt lavpunkt nu nået med 1.026 påbegyndte boligbyggerier.

Et lille lyspunkt er måske, at niveauet i juni måned alene med 399 boliger er det næst højeste i år og kulminationen på en uafbrudt stigning de sidste tre måneder.

Som det anføres i den nedenstående boks er det dog vigtigt at tage tallene med et vist forbehold, da datagrundlaget er usikkert.

En PDF fra Danmarks Statistik om byggevirksomheden i 2. kvartal af 2015 kan hentes her.

Forsinkede indberetninger til BBR

Opgørelsen af den seneste byggeaktivitet skal generelt tages med forbehold, da datagrundlaget er usikkert. Det skyldes primært forsinkede indberetninger til Bygnings- og Boligregistret (BBR). Danmarks Statistik korrigerer for denne forsinkelse via en estimationsmodel, der for de seneste 18 måneder skønner omfanget af forsinkelserne og korrigerer de indberettede tal for dette.

Skønnet er behæftet med usikkerhed, da der ikke er et fast mønster i forsinkelsernes omfang og årsager. Generelt gælder det dog, at oplysningerne om det fuldførte byggeri er mere pålidelige end for det påbegyndte byggeri, samt at oplysninger om det samlede etageareal er mere pålidelige end for antallet af boliger.

(Kilde: Danmarks Statistik)

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203