23948sdkhjf

29 byggekonkurser i juli

Konkurstallet tog et forfriskende dyk over sommerferien med det laveste antal juli-konkurser i syv år. Men 2015 har stadig kostet flere ofre end året før.
Antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen har været faldende siden 2010, hvor 1005 virksomheder måtte dreje nøglen om. Men den tendens ser ud til at blive brudt i år, hvor der i årets første syv måneder har været 52 flere konkurser end sidste år – svarende til en stigning på 18 procent.

De 29 konkurser i juli pynter dog på billedet. Det skyldes, at det er det laveste antal juli-konkurser i de syv år, som Danmarks Statistik opgiver tal for. Sidste år måtte 42 virksomheder således lukke og slukke i juli, mens tallet var højest i 2010, hvor 84 byggevirksomheder gik konkurs over sommerferien.

Det er samtidig det laveste antal månedlige konkurser siden august sidste år. Og første gang siden januar, at det månedlige antal bygge- og anlægskonkruser er lavere end den tilsvarende måned sidste år.

Erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, som følger de økonomiske nøgletal tæt, vurderer, at det samlede antal konkurser for 2015 vil lande mellem 600 og 650. Til sammenligning gik 526 bygge- og anlægsaktører konkurs sidste år.

Markedet er todelt
Det samlede billede fortæller dog ikke hele sandheden. Cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg peger på, at selvom især beskæftigelsen og omsætningen udvikler sig pænt i byggesektoren, så er det de store virksomheder, der trækker læsset.

- Alt dette (positive indikatorer, red.) ændrer dog ikke ved, at konkurrencen er hård blandt byggeriets virksomheder, og at der fortsat er et todelt marked, hvor især de store virksomheder omkring Hovedstaden og Århus har fulde ordrebøger, mens mange små byggevirksomheder i yderområderne hænger med næbbet med slunkne ordrebøger og forhøjet konkursrisiko, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri er en af de store fortalere for fortsættelsen af Boligjobordningen, og erhvervsorganisationen håber på, at fornyet stabilitet omkring ordningen vil give de mindre byggevirksomheder et rygstød.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11