23948sdkhjf

International pris til danske vindues- og facadeprofiler

Slanke og højisolerende profiler fra producenten Fiberline Composites får førsteprisen i designkonkurrencen “Innovationspreis Architektur Fenster Fassade” på messen Fensterbau Frontale i Nürnberg i Tyskland.
Dommere fra fagbladene XIA Intelligente Architektur og AIT overrakte i fællesskab med Nürnberg Messen den 3. april vindues- og facadeinnovationsprisen til den danske profilproducent Fiberline Composites for kompositvirksomhedens profiler brugt i et glasfacademodul, der kombinerer fordelene ved glas og komposit. Teknologien udnyttes allerede af europæiske facadeproducenter og facadebyggere.

- Kompositprofilerne overbeviser som moderne produkter til vinduer og facader, der lever op til strenge krav, hedder der i juryens begrundelse. Ved at lime glas på kompositprofiler opstår der en slank konstruktion, der reducerer boligens energitab til et minimum og bryder kuldebroer. Der er masser af muligheder for i fremtiden at bruge kompositprofilerne til at fremstille innovative vindues- og facadeløsninger, sagde juryen ved overrækkelsen.

Glasfacademodulet er opbygget af en slank ramme af kompositprofiler, der er omkranset af glas på begge sider, så kun glasset ses. Resultatet er en elegant kassette af glas, der kan tilpasses forskellige typer af byggerier og facadesystemer.

Derfor bliver det muligt at lave store glasflader, hvor blikket ikke brydes af karme eller stolper, samtidig med at man får et stort lysindfald og et varmetilskud til boligen, oplyser salgschef Stig Krogh Pedersen fra Fiberline Composites.

- Kompositmaterialet er i sig selv kraftigt isolerende, og når vi kombinerer det med to lag glas, får vi en konstruktion, der er velegnet i passivhuse. Kompositprofilerne giver meget lave U-værdier og bryder boligens kuldebroer, så man ikke taber varme eller får kondens og svamp. Systemet gør det samtidig muligt at vælge glas efter behov, og da der på overfladen kun er glas, undgår boligejeren vedligeholdelse, siger Stig Krogh Pedersen.

Kompositprofilerne limes sammen med glasset, så man udnytter, at komposit og glas bevæger sig næsten ens. På den måde udgør de to komponenter i fællesskab et stærkt bærende byggeelement. Teknologien kaldes Composite Glazing (pat. pend.).

International knowhow
Danske og udenlandske vindues- og facadeproducenter anvender allerede kompositprofilerne i forskellige glasfacadekonstruktioner. Moduler af kompositprofiler og glas samles på værksted og kan med enkelte skruer monteres på byggepladsen.

Der ligger års forskning bag principperne med at kombinere glas og komposit, som ikke mindst skyldes en række beregninger og konstruktioner, der er foretaget på Universitetet i Stuttgart af Stefan Peters (nu Engelsmann Peters GmbH).

De bærende profiler af komposit til produktet, der blev fremvist på Fensterbau Frontale, blev leveret af Fiberline Composites, mens det schweiziske firma Glas Trösch har leveret glasset og stået for limningen.

Kilde: Fiberline Composites A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094