23948sdkhjf

Miljøvenligt træ skåner skruerne

Klimatest viser, at miljøvenligt Superwood også skåner skruerne. Derfor behøver man ikke at anvende de dyre rustfrie søm og skruer til udvendige træbeklædninger og terrasser.
Hvis man bruger Superwood i udførelsen af træbeklædninger på bygninger og garager samt til terrasser og plankeværker behøver man ikke at anvende dyre rustfrie skruer. Den miljøvenlige imprægnering i Superwood er nemlig fuldstændig neutral over for skruernes overfladebehandling.

Det viser en klimatest, som Wood Fasteners Research & Development Center i Middelfart har udført. Om resultatet siger anvendelsestekniker hos ITW Construction Products, Jesper Jensen:

- Vores undersøgelse viser, at Superwood er rigtigt godt træ, der ikke påvirker vores Climate®-X behandlede skruer.

Klimatesten, som Wood Fasteners R& D Center udførte med Superwood-træ skruet sammen med NKT Fasteners Climate-X overfladebehandlede skruer, viste ingen forandring af hverken træ eller skruer.

- Selv efter 2050 timer i salttåge, der svarer til Vesterhavet i stærk storm var der slet ikke noget at se på hverken træ eller skruer. Hvis vi havde testet i almindeligt trykimprægneret træ på samme måde, ville vi højst sandsynligt kunne finde udtrækninger på træet, siger Jesper Jensen og påpeger:

- Superwood ændrede ikke form i det fugtige miljø. Det betyder faktisk, at man i nogle tilfælde kan spare skruer og søm. Hvis man fx sætter træet op på en klinkbeklædning, kan man sagtens nøjes med én skrue i to-tredjedelspunktet i stedet for både for oven og for neden.”

Kobber æder zink
- Normalt kan skruer, der er overfladebehandlet med zink eller lak, reagere med trykimprægneret træ. Det skyldes, at kobber i imprægneringen reagerer kemisk med zink og lak. Overfladebehandlingen kan derfor gradvist forsvinde, så skruerne kan ruste. Selv lærketræ indeholder garvesyre og andre syrer, der kan angribe zink- og lakoverfladebehandlingen på søm og skruer. Men i det testede miljøvenlige træ findes disse kobberforbindelser ikke, og vi kunne ikke se nogen forandringer hverken i Superwood eller i vores Climate-X-skruer, forklarer Jesper Jensen.

Superwood er fremstillet af gran fra svensk skovbrug, hvor PEFC-certificeringen dokumenterer den strenge kontrol med genplantning. Det er imprægneret via en patenteret proces, hvor træet under højt tryk og høj temperatur imprægneres helt ind i kernen. Superwood er modstandsdygtigt over for råd og svamp, og da der ikke er brugt kobber eller andre tungmetaller og heller ikke organiske opløsningsmidler, er det et plus for både miljøet og økonomien.

- Det er altid en fordel at anvende miljøvenlige materialer, som ikke afgiver nogen form for stoffer til omgivelserne - eller til søm og skruer for den sags skyld. Og på det punkt er Superwood uovertruffet. Der er ingen giftvirkning fra savsmuld eller fra en eventuel splint i fingeren, påpeger Jesper Jensen, der under testen i det fugtige miljø også bemærkede, at Superwood var usædvanlig formstabilt.

Kilde: Superwood

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205