23948sdkhjf

Snøhetta: Vi må ikke miste fokus på arkitekturen

Krav om bæredygtighed gør byggeriet mere komplekst. Seniorarkitekt Tine Hegli fortæller om, hvordan norske Snøhetta griber designprocessen an.
På dette års Building Green kan deltagerne møde Tine Hegli fra en af verdens mest hotte tegnestuer lige nu – Snøhetta.

Torsdag formiddag er seniorarkitekt den første taler på konferencescenen, når hun giver et indblik i nogle af de plusenergi-projekter, som tegnestuen har medvirket i.

- Det har krævet en ny arbejdsmetode i vores team og designprocesser. Akademikere og researchere er inviterede til at deltage i processen, så vi får et interdisciplinært designteam fra første dag. Det giver en meget mere innovativ designproces, fordi vi samarbejder med folk, der ved noget om områder, vi normalt ikke beskæftiger os med, fortæller Tine Hegli.

Tænk industrien ind i processen
Med stadigt stigende krav til bæredygtighed skal arkitekter i dag både definere rumlige løsninger og sørge for at vælge byggematerialer, som er energieffektive og produceret med et lavt energiforbrug. Det kan gøre designprocessen ganske kompleks:

- Vi skal dokumentere de valg, vi træffer, og argumentere for hvorfor vi gør, som vi gør. Samtidig skal vi ikke miste fokus på arkitekturen og de gode rum og landskab, som er grundlaget for en ordentlig livskvalitet. For at kunne overskue denne kompleksitet har vi brug for støtte samt at få tilført viden, siger Tine Hegli.

Som partner i The Research Center on Zero Emission Building (ZEB), som er støttet af The Research Council of Norway, og pilotprojekter som Plus House Larvik har Snøhetta haft mulighed for at lære, hvordan man griber sådanne projekter an – og hvem man skal involvere i beslutningsprocessen.

- Mit budskab er, at for at nå målet om et mere bæredygtigt samfund og byggeri må vi tænke industrien ind i processen. Vi skal i fællesskab finde ud af, hvilke mål vi skal sætte, og hvordan vi når dem. Vi må teste forskellige strategier, træffe en række valg og dele vores erfaringer i større fora, som vi for eksempel gør her på Building Green, siger Tine Hegli.

Årets Building Green byder på 115 talere og 25 seminarer. Messen åbnes af Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt den 28. oktober klokken 09.15, mens Tine Hegli går på talerstolen samme tid dagen efter, den 29. oktober.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2015.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109