23948sdkhjf

Energioptimér tredimensionelt med droner

Med nye termografiske kameraer kan droner måle varmestråling og danne tredimensionelle modeller. Landinspektørfirma udforsker teknologien.
LE34 satser massivt på droner til kortlægning og opmåling. Virksomheden har i år ibrugtaget den første danskudviklede drone med en 1A-godkendelse, der tillader flyvning i byområder.

Nu undersøger LE34 også som de første herhjemme mulighederne for at kombinere termografisk måling med tredimensionel modellering.

- Dronerne sikrer hurtigere indsamling af data og dermed mere effektiv måling ved større projekter. Ved at gøre modellerne tredimensionelle har vi god erfaring med at skabe et bedre og mere fyldestgørende overblik, der både sparer tid og bidrager til bedre prioritering af ressourcer. Det næste store skridt bliver at anvende droneoptagelser ved energirenovering, hvor det jo handler om, at energiforbruget bliver lavest muligt i forhold til investeringen, siger Søren Nørmølle, der er landinspektør og partner i LE34.

Søger grønne partnerskabsprojekter
Ved et projekt, hvor facaden og taget skal energirenoveres, kan LE34 overflyve bygningen med drone og generere en tredimensionel termografisk model på baggrund af optagelserne. Her kan man så ’flyve’ rundt om bygningen fra alle vinkler og spotte områder med varmetab – eksempelvis isolering, utætheder i tage, defekte solceller og punkterede ruder.

- Vi vil gerne udvikle metoden i samarbejde med de aktører, der faktisk foretager energioptimeringen. Især vil vi gerne blive klogere på, hvordan man mest effektivt kan identificere energitab i tre dimensioner. Det handler jo om at udvælge de indsatsområder, hvor ressourcebesparelsen er størst, så renoveringen bliver grønnere, siger Søren Nørmølle.

Derfor opsøger virksomheden egnede projekter, hvor de kan teste teknologien og blive klogere på, i hvor høj grad termografisk måling gør det nemt og hurtigt at identificere energisyndere.

- Ambitionen er at bruge løsningen ved større renoveringsprojekter, eksempelvis i lejlighedsbyggerier, industriejendomme og offentlige bygninger, siger Søren Nørmølle.

De tredimensionelle termografiske tegninger vil dog ikke kun henvende sig til byggeriet. Eksempelvis kan forsyningsselskabernes ledningsnet overflyves med droner for at identificere utætheder – også på privat grund og andre ufremkommelige steder.
Læs mere om: LE34
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109