23948sdkhjf

Installatørerne har voksende forventninger

Tekniq opjusterer forventningerne til installationsbranchens omsætning. Mere aktivitet, flere arbejdspladser og øget omsætning kendetegner resten af året.
I en ny markedsanalyse fremlægger Tekniq en række forventninger til den voksende installationsbranches udvikling i år og næste år.

• Tekniq forventer en vækst på 3,5 procent i år i installationsbranchen. Elbranchen vokser fem procent mens VVS-branchen vokser 2 procent.
• Næste år ventes en samlet vækst i branchen på 3 procent.
• Forventningerne til branchens omsætning i år er en opjustering fra 2 til 3,5 procent i forhold til udmeldingerne tidligere på året.
• Omsætningen i årets første seks måneder lå lige over niveauet for første halvår for ti år siden i 2005, som betragtes som et normalår for branchen.

Tekniqs øverste direktør Niels Jørgen Hansen ser dog en branchen, som samlet stadig er langt efter rekordåret 2008. Han påpeger, at det er vigtigt, at branchens virksomheder forbereder sig på højere aktivitet ved at både at øge arbejdsstyrken, fastholde medarbejderne og øge produktiviteten.

- Vi ser flere årsager til den nye vækst: Øget eksport skaber grobund for mere arbejde med automation i industrivirksomhederne. En del af supersygehusene er inde i installationsfasen – husk på, at 40 til 60 procent af teknisk avancerede bygninger er installatørarbejde. Og så tror vi, at byggeriet løfter sig fra det i øjeblikket historisk lave niveau, siger Niels Jørgen Hansen.

Dog ser Tekniq en skæv fordelingen af væksten i Danmark. Mens branchens allerede i 2011 oversteg før-krise-niveauet, så er resten af Danmark stadig bagud. Værst ser det ud i Nordjylland og på det øvrige Sjælland og øerne. Tekniq håber derfor, at det genindførte håndværkerfradrag vil stimulerer væksten uden for de største byer.

Udlært arbejdskraft er et emne, som tit problematiseres, når snakken falder på øget aktivitet i branchen, men Niels Jørgen Hansen forventer ingen som helst panik foreløbig.

En af grundene er, at Femern-forbindelsen forsinkes. Det projekt har indgået i prognoser over arbejdskraftsituationen.

- En anden at installationsopgaverne på supersygehusene er smurt ud over længere tid. Og så sætter vi vores lid til, at den nye erhvervsuddannelsesreform begynder at virke, for eksempel ved at de unge, der kommer ind på vores uddannelser, er mere afklarede og motiverede, så flere gennemfører uddannelserne, siger Niels Jørgen Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094