23948sdkhjf

Arkitema modtager Farveprisen 08

Det står og gløder som et gigantisk stykke elektronik. Mandshøje bogstaver staver navnene ALPHA og BETA og silhuetter af beboerne i summende bevægelse tegner sig på facaden. Det lyder som fremtid, men det er nutid. Vi taler om Alpha og Beta kollegierne, der markerer starten på en ny kollegieby i Viborg, tegnet af Arkitema for Boligselskabet Sct. Jørgen.
Alpha og Beta Kollegierne, hvoraf de første to etaper nu er afsluttede, er en del af en større plan om at skabe en uddannelsesby for fremtiden på det gamle kaserneområde i Viborg. Kollegiernes beboere består primært af studerende fra Karakter Animations Uddannelsen, og bygningerne sigter derfor i deres formsprog, materialevalg og farveholdning efter at matche uddannelsens innovative tilgang og fremadrettede perspektiver.
Interiøret er holdt enkelt med hvide vægge og lofter og sort gulv.

Denne enkelhed udfordres af markante gule og orange farver, der går igen forskellige steder i kollegierne. Farvevalget er orange og gul for henholdsvis Alpha og Beta.

Det bevidste arbejde med farven som en integreret del af arkitekturen har givet pote. Arkitema er meget stolte af at blive udpeget af som vinder af Farveprisen 08.

Foreningen Danske Malermestre, der onsdag d. 14. maj uddelte Farveprisen på i alt 100.000 DKK forklarer valget af kollegierne som modtager af Farveprisen 08:

- Samlet er Alpha og Beta kollegierne en anderledes modtager af farveprisen, der udfordrer beskueren til at tage stilling til de valgte farver såvel til deres brug. Helhedsoplevelsen er en utraditionel anvendelse af farver, der ikke desto mindre lykkes fuldt ud og på forbilledlig vis spiller op til arkitekturen såvel som den omgivende natur. Interiøret i de toetagers kollegier er holdt i sort og hvidt; gulve i sort og vægge/lofter i hvidt. Dette næsten kliniske udtryk bliver markant brudt i orange og gult. De klare signalfarver bryder på overraskende vis de sorte gulve og optræder ligeledes som spredte, brede strøg på etagernes vægge. En brug, der giver en varm, god ”energi” til såvel byggeriets som dets brugere , lyder begrundelsen for valget af prismodtager.

Modig facadeløsning
Interiørets bevidste og markante farvevalg gentages i facadernes modige materialevalg. Facaderne opnår deres originale udtryk ved at være nogle af de første byggerier i Danmark, der anvender Rodeca Facadepaneler. Dette facadepanel er en polykarbonatplade, som er stærkere end glas og praktisk talt brudsikker, og som med sin transparens og mulighed for indfarvning giver helt nye muligheder for at skabe varierede facadeudtryk.

I kollegierne er selve bygningerne lavet som enkle betonhuse, der via ordene skrevet direkte på betonen og de moderne facadepaneler opnår et levende udtryk. Panelerne veksler mellem tre blå/grønne nuancer og klar polykarbonatplade. Materialet og dets farvecoating signalerer en friskhed og originalitet og underbygger intentionerne om at skabe et farverigt byggeri, der fordrer innovativ tankegang.

- Vi ville gerne skabe et kollegium, der kommunikerer åbenhed og en tro på fremtiden, udtaler Mads Marquard Markersen fra Arkitema, der har været arkitekt på projektet. - Ved at anvende et bevidst farvevalg og et nyt materiale – Rodecapladerne – opnår vi nogle spændende effekter i byggeriet.

Kilde: Arkitema

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112