23948sdkhjf

Realdania Byg opfører demoboliger i Holstebro

Med Pluskontoret som totalrådgiver igangsættes udviklingen af tre ens – og samtidig vidt forskellige – huse. Selve byggeriet udbydes til foråret.
Astma og allergi. Dårlig nattesøvn. Lugt, støj og træk. Det er bare nogle af de gener, et dårligt indeklima kan føre med sig. Danskerne tilbringer mere end to tredjedele af livet inden for hjemmets fire vægge.

Et godt indeklima er således altafgørende for vores livskvalitet, og det er baggrunden for, at Realdania Byg nu igangsætter et 1:1 demonstrationsprojekt under overskriften ”Sunde Boliger”.

Intentionen er at vise, hvordan byggeriet kan bidrage til færre sygedage og øget velvære i hjemmet – uden at det behøver koste ekstra.

- Hvordan kan din bolig bidrage til et bedre liv? Det er det grundlæggende spørgsmål, som vi undersøger. Det handler både om sundhed og komfort, siger arkitekt og projektleder i Realdania Byg, Jørgen Søndermark.

Dystede på strategier og skitser
Efter en åben prækvalifikationsrunde blev fem teams i august inviteret til at konkurrere i en utraditionel form. I stedet for at aflevere et dispositionsforlag med tegninger og renderinger til tre færdige huse skulle de fem teams udvikle strategier og skitsere løsninger til, hvordan en bolig bedst projekteres og opføres, når målet er at øge beboernes trivsel og komfort i boligen.

Holdene blev målt på deres forslag til nyskabende metoder, konstruktioner og teknologier og ikke mindst deres strategi for at opfylde projektets mål inden for en tids- og budgetramme, som svarer til et almindeligt hus.

Det vindende team består af Pluskontoret Arkitekter som totalrådgiver samt Lendager Arkitekter, ingeniørfirmaet Moe og læge, ph.d. Torben Sigsgaard. Sammen med Realdania Byg skal de nu udvikle løsningerne til de tre eksperimenterende rækkehuse, der skal opføres i løbet af 2016.

- Vi regner med at sende byggeriet i udbud til foråret, og går alt efter planen, kan vi gå i gang med at bygge i løbet af sommeren, fortæller Jørgen Søndermark.

Hvordan byggeriet udbydes er ikke fastlagt endnu, da det afhænger af, hvilke løsninger de valgte rådgivere finder frem til. En af overvejelserne går på et tidligt udbud, hvilket Realdania Byg senest gjorde i forbindelse med byggeriet af det netop indviede Bolig+-byggeri i Søborg nord for København.

Tre dogmer
De ”Sunde Boliger” i Holstebro er en del af Realdanias initiativ ”Et godt Indeklima”, der skal understøtte udviklingen af et godt indeklima.

Projektet skal vise, at hensynet til indeklimaet kan løftes uden at give køb på energi og miljø og uden ekstra omkostninger. Målet er at udvikle løsninger, der kan skaleres og bruges i andre nybyggerier eller renoveringsprojekter.

- Hypotesen er, at vi måske har kigget lidt for meget på energibesparelser de senere år. Det massive fokus på energi og miljø kan have haft en negativ betydning for beboernes sundhed og komfort. Den udvikling vil vi gerne udfordre i dette eksperiment, siger Jørgen Søndermark.

De tre huse opføres som del af en rækkehusbebyggelse i Tommelisekvarteret i Holstebro. Udefra vil husene ligne hinanden. I det indvendige er de forskellige og følger hvert sit dogme:

Standard: Et referencebyggeri, opført som vi typisk bygger i dag.

Lowtech: Minimal anvendelse af teknologi. Fokus på indretning, materialer og arkitektur.

Hightech: Interaktiv teknologi og styring med beboeren i centrum.

Når boligerne er opført, vil de blive udlejet, og sideløbende vil indeklimaet blive målt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095