23948sdkhjf

Byggeriet går frem i hele Norden

”Finanskrisen er fortid i Danmark, Sverige og Norge”, lyder meldingen fra Dansk Byggeri. Kun Finland har svært ved at komme ud af finanskrisens kløer.
I 2015 er det gået moderat fremad, og fremgangen fortsætter i 2016 med en vækst på 3,5 procent. Især mange nye veje, jernbaner og boligblokke i Stockholm, Oslo og knap så meget København, har sat gang i byggeriet.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der sammen med sin svenske søsterorganisation, Sveriges Byggindustrier, har samlet nøgletal og prognoser for investeringer i anlæg og nybyggeri fra de enkelte landes arbejdsgiverorganisationer.

- Det er fælles for de nordiske landes økonomier – og byggebrancherne i særdeleshed – at man fik en solid mavepuster i 2009, da finanskrisen var værst. Men der er stor forskel på, hvor hurtigt landene har rejst sig. I 2014 var der dog fremgang over en bred front, som blev udbygget i 2015 og ser ud til at fortsætte i 2016. En bredt funderet nordisk fremgang er godt nyt for Danmark, da vores økonomier og markeder hænger tæt sammen, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Sverige fører an
I 2014 oplevede bygge- og anlægsbranchen i de nordiske lande en vækst på 5,1 procent, mens 2015 og 2016 byder på positiv, men lidt mere moderat vækst på henholdsvis 3,6 og 3,5 procent.

- Med de vækstrater, vi har set siden 2014, tør jeg godt sige, at finanskrisen er fortid i Danmark, Sverige og Norge. For Danmarks vedkommende bør det dog tilføjes, at man naturligvis ikke hopper direkte fra dyb krise til buldrende opsving. Men vi er på rette vej, vurderer Bo Sandberg.

Sverige drøner derud af med en BNP-vækst, som forventes at lande på 3,6 procent i 2015, dvs. det tredobbelte af Danmark. Men bagsiden af medaljen er, at der er frygt for en kommende boligboble i Stockholm. Norge og Danmark ligger solidt i midterfeltet, mens Finland sakker bagud som ”nordens syge mand”.

- Men international økonomi er ikke som en håndboldkamp, hvor der er én vinder og én taber. Tværtimod smitter den økonomiske udvikling af på nabolandene, både når det går op og ned, siger Bo Sandberg.

Læs analysen om den nordiske byggebranche hos Dansk Byggeri

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094