23948sdkhjf

EU sætter Esbensen i spidsen for energirigtig sygehussektor

Et tæt innovativt samarbejde med sygehuse i Moldova, England og Italien skal føre til konkrete demonstrationsprojekter. De stigende energipriser og traditionelt byggeri øger driftsudgifterne og begrænser investering i medicinske faciliteter overalt i Europa.
Den europæiske hospitalssektor er under pres. Borgerne venter øget kvalitet på et tidspunkt, hvor de hastigt voksende energipriser presser drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne i vejret på bekostning af de medicinske faciliteter.

Men nu skal det være slut. EU Kommissionen har netop sat det danske rådgivende ingeniørfirma Esbensen A/S med afdelinger i København, Århus og Sønderborg i spidsen for projektet Build Health under kommissionens 6. rammeprogram.

Sammen med hospitaler i England, Italien, Moldova og teknologipartnere i Polen og Sverige skal de søge at nå frem til konkrete demonstrationsmodeller, og på den måde inspirere sundhedsvæsenet i de enkelte medlemslande til at indføre nye og innovative energiløsninger.

I første omgang vil Build Health koncentrere sig om energieffektive ventilationskoncepter og metode, arbejde med anvendelsen af dagslys, nye lysstyringssystemer, anvendelsen af solenergi og jordvarme til både opvarmning og køling samt produktion af elektricitet og varmt vand. Endelig vil man også arbejde med anvendelsen af miljørigtige byggematerialer.

Stort behov
Behovet for nye energiløsninger i hospitalssektoren er stor over alt i Europa. I Wales forbruger 15 sygehuse den samme mængde energi som 32.000 private boliger. Det seneste års fordobling af energiprisen har sat sygehussektoren under stort pres.

I Central og Østeuropa er energipriserne ti-doblet de seneste 15 år. Det har betydet dårlige forhold for både patienter og ansatte.

I den vestlige del af Europa er mange hospitaler bygget uden hensyntagen til anvendelsen af energirigtige løsninger.

I mange lande er de nedslidte hospitaler gentagende gange blevet renoveret, men mange steder er man nu i gang med forberedelsen til nye hospitalsbyggerier. Alene i England planlægger man sygehusbyggerier for over 20 milliarder Euro. Det samme billede ser man i hele Europa – specielt i de nye medlemslande. Det gør hospitalssektoren til det sted, hvor der uden sammenligning, er mulighed for at opnå de største energibesparelser.

Gevinster
- Ved at gennemføre energirigtige løsninger, kan vi spare på driftsomkostningerne og få flere midler til behandling af patienterne. En lille simpel ting, der kan give store gevinster især i Sydeuropa er placeringen af hospitalerne. Placeres bygningerne rigtigt på arealet er det muligt at anvende solceller langt mere effektivt. Generelt venter jeg, at vi når frem til løsninger, der kan halvere det eksisterende energiforbrug. Et af de steder, hvor gevinsten hurtigst viser sig, er når energiløsninger tænkes ind i projekter fra begyndelsen. Ingeniører, arkitekter og bygherrer må sammen udforme en målsætning inden en eneste streg er slået på et stykke papir. Det er effektivt viser vores erfaringer, siger sektionsleder i Esbensens energi- og indeklimaafdeling, civ. ingeniør Olaf Bruun Jørgensen.

Build Health er et fireårigt projekt til en værdi af 15 millioner kroner. Blandt partnerne er det snart 150-årige børnehospital Great Osmond Street Hospital i London. Hospitalet betragtes som et af verdens førende. En del af hospitalets indtægter kommer fra den kulturelle verden, idet hospitalet har rettighederne til mange aktiviteter omkring Peter Pan og Oliver Twist. Samarbejdspartneren i Moldova er et ældre infektionshospital med speciale i bekæmpelsen af Aids. I Norditalien er samarbejdspartneren Verona hospital, der står foran en kraftig udvidelse.

Kilde: Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094