23948sdkhjf

Moelven er klar med CE-mærket træ til ind- og udvendig beklædning

Moelven har i tæt samarbejde med savværkerne sørget for, at kravene til CE-mærkningen overholdes og at alle leverancer fremover er CE-mærket.
Pr 1. juni 2008 er det ifølge et EU direktiv ulovligt at sælge brædder til beklædning med mindre de er CE-mærket. Eller leveret fysisk fra leverandøren inden den dato.

Moelven har i tæt samarbejde med savværkerne sørget for at kravene overholdes og alle leverancer fremover er CE-mærket. Kunderne behøver ikke at bekymre sig om varerne er lovlige eller ej.

TRÆINFORMATION har udarbejdet en vejledning i mærkningen i samarbejde med Dansk Standard, Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut.

CE-mærkning iht. DS/EN 14915
Alle brædder, der vil kunne anvendes til beklædningsformål, skal være CE-mærket senest 1. juni 2008 iht. EN14915.
Det gælder massive brædder til væg- og loftbeklædning, både til indvendig og udvendig anvendelse, med og uden profilering, samt med og uden overfladebehandling og imprægnering.

Da mærkningen også omfatter ikke-profilerede brædder betyder det, at alle brædder i princippet skal CE-mærkes, fordi de vil kunne anvendes til beklædningsformål.

CE-mærkningen gælder produkter, der er omfattet af produktreferencestandarderne EN 14519 - nåletræ med fer og not, EN 14951- løvtræ med fer og not samt EN 15146 - brædder uden fer og not.

Mærkningen
Der kan frit vælges mellem tre forskellige måder at håndtere CE mærkningen på:
• Fysisk påtrykt træet
• Påført en label på de enkelte pakker
• Påført følgesedler / dokumenter

Det er primært producentens ansvar at CE-mærke, alternativt den som bringer produktet på markedet. Forhandleren skal sikre sig at leverandøren har CE-mærkningen i orden.

Uanset hvilken model der vælges for CE mærkning forudsættes det, at produktionsenheden har implementeret og arbejder iht. en FPC Manual (Fabrikationsproduktionskontrol). FPC manualen indeholder oplysninger vedr. bl.a. indkøb af råvarer, proces flow, arbejdsgange, måleudstyr, CE-mærkning, produktionskontrol, periodisk kontrol, dokumentstyring/arkivering og EC Overensstemmelseserklæring.
Endvidere er det obligatorisk at etablere et sporbarhedssystem.

Krav til overensstemmelse
I forbindelse med CE-mærkningen skal der foreligge dokumentation for følgende:
- Reaktion mod brand
- Formaldehyd
- Pentachlorphenol
- Vanddampgennemtrængelighed
- Lydasorption
- Isolans/varmeledning
- Biologisk holdbarhed/imprægnering

Undtagelser
Undtaget for mærkningskravet er laminerede brædder og brædder, der aldrig vil kunne anvendes til væg- og loftbeklædning, fx produceret til formål, der ikke har noget med beklædning at gøre, fx forskallingsbrædder, støbebrædder, tagbrædder mv.

Salg af restlagre
Forhandlere må gerne sælge ikke-mærkede varer, hvis de er leveret inden 1. juni. 2008. Leveringen kan være sket til centrallager eller direkte til detailbutikken.

Kilde: Moelven

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.285