23948sdkhjf

94 byggekonkurser i januar

Eksplosionen i antallet af konkursramte byggevirksomheder i januar er et dårligt tegn – men tallet skal tages med et gran salt.
Det virker voldsomt, at små hundrede bygge- og anlægsvirksomheder skulle have drejet nøglen om i den første måned af 2016. Men det er ikke desto mindre, hvad optællingen fra Danmarks Statistik viser med 94 registrerede konkurser i bygge- og anlægsbranchen i januar.

Konkurstallet er mere end dobbelt så højt som i januar sidste år, hvor 45 byggeaktører gik konkurs. Men meget tyder på, at antallet af konkursramte virksomheder med reel omsætning og aktive ansatte er lavere, end tallet fra Danmarks Statistik afspejler.

Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri, tweetede følgende kort efter, at konkurstallet blev offentliggjort klokken 9 i dag.

Også Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, giver på sin twitter-profil udtryk for, at det grotesk høje antal registrerede januar-konkurser i erhvervslivet skyldes tekniske faktorer i opgørelsen.

Dårlig start trods alt
Den sidste sætning i Bo Sandbergs tweet lægger dog op til, at der trods alt er en årsag til røgen. Det er også temaet hos cheføkonomens kollega Andreas Fernstrøm, der er analysechef hos Dansk Byggeri.

- Med de 94 konkurser i januar i bygge- og anlægsbranchen ses det med al uønsket tydelighed, at den dårlige afslutning, vi fik på 2015, er fortsat direkte ind i 2016. Det er stadig for tidligt at snakke om, at der er sket en forskydning til det værre, men det giver da bange anelser, siger Andreas Fernstrøm, der ser en negativ tendens bagved de tvivlsomme januar-tal:

- En ophobning af sager hos Erhvervsstyrelsen ændrer desværre ikke ved, at der inden for det seneste stykke tid altså er rigtig mange virksomheder, der har måttet dreje nøglen om.

Et kig tilbage i statistikkerne viser, at de 94 konkurser er det højeste antal januar-konkurser siden opgørelsens start i 2009. Samtidig er der ikke registreret flere konkurser for en enkelt måned siden juni 2010.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11