23948sdkhjf

Byggeriet vokser på hjemmemarkedet

En 2015-vækst på 4,2 procent er mindre end ventet, men året har alligevel været ”ganske godt”, mener Dansk Byggeri.
Danmarks Statistik har udsendt foreløbige tal for omsætningen på hjemmemarkedet baseret på virksomhedernes momsindberetninger for december. Dermed kan der også gøres en samlet – om end foreløbig – status for erhvervslivets indenlandske omsætning i 2015.

Facit for bygge- og anlægsbranchen er en omsætning på 218,1 mia. kr. Procentvis er der tale om en moderat vækst på 4,2 pct. i forhold til 2014. Det er en lavere vækstrate end tidligere forventet, men det ændrer ikke på, at 2015 har været et ganske godt år for byggeriet.

- Byggeomsætningen i 2014 er blevet opjusteret, og 2015-tallene er blevet nedjusteret. Det giver en lavere procentvis vækst i 2015 end tidligere forventet. Nedjusteringen i byggeriets omsætningsvækst ændrer ikke på, at 2015 har været et godt år for byggeriet, også selv om der fortsat er langt til fordums styrke og endnu længere til overophednings- og bobletendenser, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

7.100 flere beskæftigede
I 2015 har byggeriets beskæftigelses- og omsætningsudvikling fulgtes pænt ad. Der er kommet 7.100 flere beskæftigede svarende til en procentvis vækst på 4,8 pct., der matcher den indenlandske omsætningsvækst på 4,2 pct.

- Normalt skulle det forventes, at omsætningen vokser lidt kraftigere end beskæftigelsen, men vi ser i øjeblikket tendenser til, at virksomhederne gør ekstra meget for at holde på den eksisterende arbejdskraft med udsigten til bedre tider og større rekrutteringsudfordringer. Derfor steg beskæftigelsen i 2015 tilsyneladende ligeså meget som omsætningen, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Skuffende nedjustering
Omsætningstallene fra Danmarks Statistik er blevet nedjusteret, og de foreløbige tal viser en ganske beskeden nominel omsætningsvækst for det samlede erhvervsliv på blot 1,1 pct. i forhold til 2014, hvilket, ifølge Bo Sandberg, vil være en stor skuffelse.

- Den hidtidige vurdering har nemlig været, at hjemmemarkedet endelig i 2015 begyndte at agere vækstmotor og dermed formåede at kompensere for den sløje eksportudvikling sidste år. Men vi har jo desværre også allerede set negative BNP-tal for 3. kvartal 2015 og senest en kraftig nedjustering af prognoserne for både 2015 og 2016 fra de økonomiske vismænd, siger Bo Sandberg.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at det er hoteller, restauranter, rejsebureauer, rengøring og finanssektoren, der sammen med bygge- og anlægsbranchen trækker omsætningsudviklingen i positiv retning.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093