23948sdkhjf

Nedrivning på en ny måde

Tre konkrete projekter skal inspirere til øget genanvendelse af byggeaffald – først herhjemme, dernæst internationalt.
Amager Ressource Center (ARC), boligforeningen AAB Bovia i Kolding, Kolding Kommune, Faxe Kommune, Erhvervsakademiet Sydvest samt miljø- og energiklyngen Clean har indledt samarbejde for at optimere genanvendelse af ressourcerne i det danske byggeaffald.

Samarbejdet udmøntes i et udbud, som offentliggøres den 25. februar 2016. Herefter skal projektets partnere i dialog med førende virksomheder om udvikling af konkrete innovative løsninger.

- I første omgang skal vi bruge danske projekter til at vise mulighederne og efterfølgende kan danske virksomheder eksportere viden og knowhow til det globale marked, siger Glenda Napier, der er områdechef i Clean.

Beton udnyttes på en ny måde
Ved at deltage i projektet har de tre bygherrer; ARC, Kolding Kommune/Bovia og Faxe Kommune stillet sig i spidsen for at genbruge byggeaffaldet i Danmark.

I forbindelse med ARCs opførelse af et nyt anlæg til energiforsyning, skal det gamle forbrændingsanlæg rives ned. Planen er, at betonen fra det gamle anlæg skal finde ny anvendelse, og her kommer nye og innovative metoder i brug.

Genanvendelse af de enorme mængder af beton fra nedrivningen udbydes i en konkurrencepræget dialog, hvor et vindende konsortium af virksomheder får til opgave at matche behovet af de nedrevne byggematerialer i varierende kvalitet. Det er planen, at nedrivningen starter medio 2016.

- Med nedrivningen af det gamle energianlæg vil vi gerne være med til at bane nye veje i forhold til at genanvende de store mængder beton, som anlægget består af. I stedet for at bortskaffe betonen på traditionel vis går vi i dialog med danske virksomheder om at udnytte betonens ressourcer på nye måder, siger Per Brask, projektleder fra ARC.

Genanvendelighed ind i udbudsfasen
I Kolding er hensigten at arbejde innovativt med genanvendelige materialer i fremtidige udbud af nedrivningsopgaver såvel som nybyggeri.

Det første projekt er den tidligere kaserne på CF‐grunden, som skal rives ned. Her indtænkes genanvendelighed allerede i udbudsfasen. Potentielt kan materialerne genanvendes på grunden i forbindelse med opførelse af nye almennyttige boliger eller daginstitution.

Med initiativet ønsker Bovia og Kolding Kommune at gøre en indsats for, at byggeaffald bliver til den ressource, der anvendes lokalt.

- I Kolding by vil vi gerne udnytte ressourcerne fra byggeaffald og på den måde skabe værdi ud af kommunale nedrivninger. Det kræver nytænkning, og det skal virksomheder hjælpe os med. Vi ser frem til at udvikle nye metoder, som også kan inspirere andre kommuner, Palle Mørk, projektchef, Kolding Kommune

I Faxe Kommune bliver der ligeledes afsat midler til at nedrive gamle huse og bygninger. I samarbejde med Clean vil kommunen søge nye måder og procedurer til at udnytte byggeaffaldet.

Afsættet er en tidligere /SFO, der har haft til huse i nogle ældre bygninger i Rønnede. En kommende nedrivning skal sætte standarden for fremtidens kommunale nedrivninger i Faxe.

Der afholdes informationsmøder om udbuddet forskellige steder i Danmark i løbet af marts 2016.

Ifølge Clean bruger byggesektoren i Danmark hvert år uerstattelige råstoffer som sand, grus og sten i mængder, der svarer til 11 ton per dansker, og i Danmark udgør affald fra byggesektoren en tredjedel af den samlede affaldsmængde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094