23948sdkhjf

Hospitalsbyggeri annullerer udbud

For få bydere betyder, at hovedentreprise på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg må gå om.
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har set sig nødsaget til at annullere udbuddet af hovedentreprisen på Laboratorie- og Logistikbygningen.

Årsagen er, at der blot er kommet to bud på opgaven, hvoraf det ene ikke lever op til de opstillede krav.

- Der har været nogle elementer i vores udbud, som de bydende har opfattet som risici. Dem vil vi gøre alt for at eliminere, siger entreprisechef Carsten Nyboe.

Forsinkes med et halvt år
Entreprenørernes prissætning af risici og stor efterspørgsel på arbejdskraft er, ifølge Carsten Nyboe, nogle af de sandsynlige forklaringer på, at det ikke har været muligt at finde en hovedentreprenør i denne omgang.

Projektet er en del af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, og opførelsen skulle have været påbegyndt i foråret 2016. Nu går udbuddet om, og byggeriet bliver forsinket cirka seks måneder. Det får ingen konsekvenser for det samlede byggeprojekt på Bispebjerg Hospital.

- Jeg beklager rigtig meget, at vi må annullere udbuddet, men vi er desværre nødt til det, da vi kun har ét gyldigt tilbud og derfor mangler konkurrence for at være sikre på at få den rette pris. Vi vil nu gå i dialog med markedet, for vi har et attraktivt projekt, men det har tilsyneladende været for vanskeligt for de bydende at gennemskue, hvad de skulle give tilbud på, siger entreprisechef.

Vil fjerne usikkerhed
Det nye udbud vil være efter den nye udbudslov, hvilket betyder, at markedet får detaljer om projektet inden prækvalifikationen, så flere forhåbentlig vil være interesserede i at være med i konkurrencen. Samtidig har entreprisechefen efter eget udsagn lært nogle lektier:

- Der er flere punkter, vi vil gøre mere tydelige. For eksempel har vi fået godkendt en central køleløsning af regionsrådet, så den ved vi nu, at entreprenøren ikke skal indarbejde i projektet. Vi vil også forklare mere uddybende om vores byggepladsløsning herunder om den planlagte totaloverdækning, som vi etablerer af hensyn til hospitalets drift. Der må ikke være usikkerhed om, hvad det betyder for entreprenøren, siger Carsten Nyboe.

En af de helt store udfordringer for udbuddet har været, at der i 2016 er stor efterspørgsel på arbejdskraft. Det betyder, at arbejdslønnen stiger, og det bliver svært at bygge til det planlagte budget. Det kan et nyt udbud ikke ændre på, men bygherren på Bispebjerg vil prøve at skære projektet til, hvor det er muligt.

- Vi ser på, hvor vi kan fjerne udgifter til eksempelvis glasvægge og facader, uden at det påvirker byggeriets kvalitet og bygningens funktionaliteter, forklarer Carsten Nyboe.

Ingen konsekvens for andre delprojekter
At udbuddet går om, betyder, at det konkrete delprojekt starter fire måneder senere end forventet, dvs. i sommeren 2016. Afleveringen til brugerne bliver forskubbet med seks måneder, da byggetiden forlænges med to måneder.

- Vi ved at der er udfordringer med leverancerne af blandt andet beton, så vi giver entreprenøren lidt mere tid at løbe på – igen for at minimere risici. Der kommer ikke til at være nogen konsekvenser for vores andre delprojekter, for vi havde allerede i vores planlægning lagt god tid ind mellem projekterne, siger Carsten Nyboe.

Laboratorie- og Logistikbygningen er udformet af Mikkelsen Arkitekter, WHR Architects og Alectia og får et areal på cirka 10.000 kvadratmeter. Bygningen skal blandt andet indeholde laboratorier, logistik- og lagerfaciliteter samt fælles forskningsfaciliteter for hospital og psykiatri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078