23948sdkhjf

Anmeldte arbejdsulykker 2007

Antallet af årligt anmeldte arbejdsulykker er stagneret. Der er anmeldt ligeså mange arbejdsulykker i 2007 som i 2006. Desværre er antallet af arbejdsulykker, hvor skadelidte er omkommet, steget til samme niveau som før 2002.
Arbejdstilsynet opgør arbejdsulykkerne efter det år, hvor ulykken er anmeldt og registreret. Årsopgørelsen omfatter de arbejds­­ulykker, der er anmeldt fra 1. januar 2002 til 31. december 2007. Arbejdstilsynet udarbejder særskilte opgørelser over arbejdsulykker, der har medført døden, hvor ulykkerne opgøres efter det år, hvor de er sket, det vil sige ulykkesår. Dette sker, fordi antallet af arbejdsulykker, der har medført døden, er meget lille, og fordi aktørerne på arbejdsmiljøområdet inden for de enkelte brancher er meget opmærksomme på disse ulykker. Tit har disse aktører selv kendskab til de enkelte tilfælde og ønsker at kunne sammenligne egne opgørelser med tilfælde anmeldt til Arbejdstilsynet.

Arbejdsgiveren har pligt til at anmelde en arbejdsulykke til Arbejdstilsynet, hvis ulykken medfører arbejdsudygtighed i mindst en dag udover tilskadekomstdagen.

Arbejdsulykker, der har medført døden
Der er i 2007 sket 65 arbejdsulykker med dødelig udgang, som er blevet anmeldt til Arbejdstilsynet. I 2007 er der til Arbejdstilsynet blevet anmeldt 66 arbejdsulykker med dødelig udgang. Det er det højeste antal siden 2001 men fortsat lavere end i slutningen af 1990’erne.

I branchegrupperne jord, beton og belægning samt murer-, snedker- og tømrerforretninger, der tilhører bygge- og anlægsområdet, er syv ud af 13 ulykker sket på byggepladser. Af de øvrige seks er fem sket i trafikken og i ét tilfælde er ulykkesstedet uoplyst. Samlet for alle branchegrupper er der i 2007 sket 18 arbejdsulykker i trafikken, som har medført døden.

Arbejdsulykker anmeldt til Arbejdstilsynet
Der er i 2007 anmeldt 48.882 arbejdsulykker. Det er ca. lige så mange som i 2006, og efter at antallet af anmeldte arbejdsulykker har været steget tre år i træk fra 2003 til 2006, ser antallet af anmeldte arbejdsulykker ud til at stagnere.

Arbejdstilsynet har analyseret mulige årsager til stigningen i antallet af anmeldte arbejdsulykker fra 2003 til 2006, se analyse af arbejdsulykker. Resultaterne viser, at den største del af stigningen er et udtryk for en reel stigning i antallet af anmeldepligtige arbejdsulykker. Set i forhold til den stigende beskæftigelse, er der ligeledes tale om en stigning i antallet af anmeldte arbejdsulykker. Resultaterne viser desuden, at lovgivningsmæssige og administrative ændringer i perioden 2003-07 ikke kan forklare en særlig stor del af stigningen. Undersøgelser har desuden vist, at underrapportering har været konstant i hele perioden, og ligger fortsat på over 50 pct.

Analysen har desuden vist, at halvdelen af den samlede stigning i antallet af anmeldte arbejdsulykker fra 2003 til 2006 ses blandt ansatte inden for branchegrupperne:

- Hjemmepleje og døgninstitutioner mv. for voksne,
- Transport af gods,
- Jord, beton og belægning,
- Engroshandel
- Murer-, snedker- og tømrerforretninger,

De seneste 3 år er der blevet anmeldt ca. 48.000 arbejdsulykker om året. Det svarer til, at mere end hver 10. beskæftigede bliver udsat for en arbejdsulykke i løbet af seks år. Med en underrapportering på ca. 50 pct. bliver hver 10. beskæftigede udsat for en arbejdsulykke i løbet af tre år.

Kilde: Arbejdstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14