23948sdkhjf

Flere og flere voldgifts-tvister i byggeriet

”Krigslysten” i byggesektoren trodser sund fornuft. Men partnering er et effektivt redskab til konstruktiv konfliktløsning, viser ny undersøgelse.
Flere og flere byggesager ender i voldgift. Inden for de seneste år er antallet af sager, der er indbragt for Voldgiftsnævnet for Bygge og Anlæg, vokset markant. Det ligger nu 50% over niveauet i 2000.

Mange af tvisterne gælder endda relativt små beløb, som knapt står mål med de omkostninger, partnerne har ved at bringe dem for voldgift. En fjerdedel af sagerne gælder således tvister om beløb under 100.000 kr. Kun ved en tredjedel af sagerne er kravene over en halv million kroner.

Det indikerer en ”krigslyst” hos parterne, som tilsidesætter sund fornuft, konstaterer bygherrerådgiver Mogens Høgsted, som har udført undersøgelsen i samarbejde med bl.a. Voldgiftsnævnet for Bygge og Anlæg. Tvisterne koster nemlig de involverede og samfundet rigtigt mange penge – tilsammen langt over 100 mio. kr årligt.

Den gode nyhed i undersøgelsen er, at partnering ser ud til at kunne tøjle ”krigslysten” – og bidrage til at finde konstruktive løsninger på de konflikter, som uvægerligt opstår gennem en byggeproces. Selv om mere end 10% af byggeriet herhjemme efterhånden udføres i partnering, er der kun ganske få partnerings-sager, der ender i voldgift – mindre end 5 promille af de sager, der indbringes.

Undersøgelsen bekræfter således, at partering kan være en vej til at nedbringe omfanget af tvister, der ender i voldgift.

Udredningsprojektet ”Partnering og tvister i byggeriet” er gennemført af PLUS-netværket af udviklingsorienterede bygherrer – og finansieret af BoligfondenKuben. Resultaterne er nu udgivet som to rapporter. Den første fremlægger dokumentation for udviklingen, tvisternes omfang og de dermed forbundne omkostninger. Del 2 udleder erfaringer og anbefalinger, som kan anvendes som vejledninger under byggeprocessen.

Kilde: Boligfonden Kuben

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14