Certificeringsbølge betyder udskilningsløb i rådgiverbranchen
Stadig flere industrikunder kræver, at deres leverandører benytter et kvalitetsstyringssystem. Men bølgen af nye ISO-certificeringer er også udtryk for et udskilningsløb, vurderer branchen.
Ifølge FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører betyder det at et udskilningsløb, der vil højne kvaliteten og væksten, er i gang:
– I mange år har kunderne ikke efterspurgt certificering i særlig grad, men det er de for alvor begyndt på nu. Det giver rigtig god mening, fordi certificeringer er et nødvendigt supplement til kvalitetsstyring. Eksempelvis kan en dansk virksomhed nemmere samarbejde med en udenlandsk virksomhed, når den kan vise, at den opfylder internationale ISO-standarder, siger FRI’s direktør, Henrik Garver.
Han forventer, at den øgede certificeringsgrad i sidste ende vil være en fordel for rådgiverbranchen og dansk økonomi på grund af øget vækst.
– En højere grad af professionalisering vil give et bedre rådgiverprodukt, og det vil uden tvivl komme alle til gode. De forskellige projekter vil blive løst på en mere hensigtsmæssig og effektiv måde, og det vil være en god forretning for rådgiver, kunde og i sidste ende også for dansk økonomi, mener direktøren for FRI, der organiserer op mod 90 procent af rådgiverbranchen.
Nødvendigt ved olie og gas
Og Henrik Garver bakkes op af Peter Worck Nielsen fra Bureau Veritas Certification, der er en af de store certifikatudstedere:
– Kunderne vil have kvalitet, og det kræver certifikater. Især inden for gas- og olieindustrien er det efterhånden en nødvendighed, hvis man vil være rådgiver, forklarer han.
En af de danske ingeniørvirksomheder, der har taget skridtet fuldt ud med ISO-certificering, er Process Engineering, som er blandt markedslederne inden for ingeniørrådgivning til procesindustrien.
– Vi har arbejdet på vores ISO 9001-certificering i meget lang tid, og alle de tilknyttede arbejdsgange er nu fuldt implementeret i organisationen. Det giver os store forhåbninger til fremtiden. I vores branche er det meget vigtigt, at samarbejdspartnere kan vise et certifikat, da det giver større sikkerhed for en investering, der for mange af vores kunder kan beløbe sig til millioner, forklarer Poul B. Jakobsen, der er administrerende direktør for Process Engineering.
Et krav for at være med
Han nævner som eksempel, at virksomheden i stort omfang oplever at kunder i olie- og gasindustrien stille krav om certificering. Hvis virksomheden skal fastholde og udvide forretningen, er ISO 9001 simpelthen et must:
– Som et ekstra plus i forbindelse med den er vi også blevet arbejdsmiljøcertificeret af arbejdstilsynet, ligesom vi har fået Achilles Certifikat, der i særlig grad er nødvendig i vores olie- og gasforretning, understreger han.
Process Engineering fik i juni 2015 overrakt sit ISO 9001-certifikat af Customer Relations Manager, Peter Worck Nielsen, som bevis på, at de nu lever op til standarden.
Virksomheden har i de seneste år skabt over 25 nye arbejdspladser og arbejder med engineering-opgaver og rådgivning for en række af de største aktører i blandt andet fødevare- og offshorebranchen.