23948sdkhjf

Miljømæssigt potentiale i at renovere

SBi-forskere har beregnet de forventede miljømæssige konsekvenser af boligrenovering nord for København.
Genbrug af materialer i bygningsrenoveringer kan være en stor fordel for miljøet.

Det viser Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København et eksempel på i en nyligt udgivet rapport.

Rådgiver Freja Nygaard Rasmussen og seniorforsker Harpa Birgisdottir fra SBi har lavet en såkaldt livscyklusvurdering, også kaldet Life Cycle Assessment (LCA), af en større bygningsrenovering i den almene boligbebyggelse, Sorgenfrivang II.

Med metoden har de beregnet den forventede samlede miljøpåvirkning ved renoveringsindgrebet og resten af bygningens levetid. Det omfatter blandt andet, hvor meget CO2 der udledes, når materialer afinstalleres og bortskaffes, når nye materialer skal produceres og installeres, og hvad der forventes af ressourceforbrug i driften.

Resultaterne fra livscyklusvurderingen blev sammenlignet med referenceværdier for tilsvarende nybyggeri efter Bygningsreglement 2010, der var gældende, da vurderingen blev gennemført. Det viser sig, at de beregnede miljøpåvirkninger af energiforbruget til driften af den renoverede bygning er fuldt ud på højde med det, der forventes af nybyggede etageboliger af 2010-standard, set over en 50-års periode.

Ser man på ressourceforbruget i forbindelse materialerne, som omfatter både fremstilling af materialerne, transport, installering m.v., er der desuden langt mindre miljømæssige påvirkninger ved bygningsrenoveringen – helt ned til hvad der svarer til en femtedel af den forventede miljøpåvirkning ved nybyggeri. Det skyldes primært, at en lang række af de eksisterende konstruktioner genbruges i den renoverede bygning, og der i mindre grad er behov for at fremskaffe nye materialer.

Miljømæssigt kan man få en del foræret i renoveringer, hvis mange af materialerne bliver genbrugt. I de tilfælde kan renovering være mindst lige så miljøvenlig som nybyggeri – måske endda langt bedre. I andre tilfælde, hvis fx bærende konstruktioner skal udskiftes, vil billedet dog se anderledes ud, siger Freja Nygaard Rasmussen i en pressemeddelelse.

Det er især nye materialer, der koster i miljøregnskabet. Det skyldes, at der er et stort ressourceforbrug forbundet med blandt andet udvinding af råstoffer, fremstilling af byggevarer, transport og montering. Freja Nygaard Rasmussen understreger, at renovering er et vigtigt miljømæssigt indsatsområde.

- Der er stort fokus på miljømæssig bæredygtighed i nybyggeriet, men vi skal også huske, at renoveringer af eksisterende byggeri udgør en stor andel af branchens samlede aktivitet og dermed er et vigtigt indsatsområde for en miljømæssigt bæredygtig udvikling af byggebranchen, siger Freja Nygaard Rasmussen.

Renoveringen af Sorgenfrivang II gennemføres af NCC for Lyngby almennyttige Boligselskab og blev indledt i starten af 2015. I alt 429 boliger fra 1950'erne renoveres.

Se rapporten fra SBi på instituttets hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094