Voldsomme forskelle på sikkerhedsstillelse i kommunerne
Meget forskellige krav om sikkerhedsstillelse, når mester arbejder for en kommune skaber ulige vilkår og skader de små virksomheders udviklingsmuligheder
Men det er vidt forskelligt, hvor store kravene er. Og det kan ikke passe, mener Dansk Håndværk, som nu opfordrer til en dialog med kommunerne for at finde en løsning, som alle kan være tjent med.
”I en kommune skal håndværksmesteren i banken for at få en garanti på 15 procent af den del af udbudssummen, der ligger over 50.000 kr., mens virksomheden i en anden kommune blot skal garantere en tilsvarende andel for det beløb, der overstiger 1 million”, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.
Vil i dialog med KL
Arbejdsgiverforeningen medgiver, at det er nødvendigt med en sikkerhed, hvis man ikke stoler på kvaliteten eller økonomien hos de virksomheder, man vælger som leverandører. Men en gennemgang af kommunernes krav viser, at der er så voldsomme forskelle, at det ikke giver mening.
Dansk Håndværk opfordrer derfor nu til en fælles dialog - for eksempel via kommunernes landsforening - for at se, om man kan finde et mere ensartet niveau til fælles gavn. Et niveau, der bygger på rent faktiske behov:
”Kommuner bør gennemgå, hvor ofte de overhovedet har måtte bruge sikkerhedstillelse ved mindre entrepriser. Og i de sager, hvor det har været tilfældet se på, hvor store beløb, der har været brug for, da sagen var endeligt afsluttet. Altså om sikkerhedskravet står i rimeligt forhold til det, der er behov for i konkrete sager”, lyder opfordringen fra Morten Frihagen
Resultat vil skabe lokale jobs
”Der er næppe så store udsving i kvaliteten af de ydelser kommuneren får, at en forskel fra 50.000 til 1.000.000 er et fornuftigt niveau”, mener arbejdsgiverdirektøren.
Samtidigt belaster det specielt de små virksomheder, at de skal stille en garanti for hvert enkelt opgave. Det betyder, at de løbende skal have banken med på to eller tre garantier, hvilket kan være svært som ganske lille virksomhed:
”Det er jo i fælles interesse, at vi giver de lokale, mindre virksomheder gode betingelser, så de kan skabe arbejdspladser i lokalområdet og skatteindtægter til kommunen. Så med hensyn til kravet om flere, løbende garantier, mener Dansk Håndværk, at man i fællesskab bør arbejde på en model, hvor den enkelte virksomhed kan nøjes med én - og hvor det samlede beløb er væsentligt lavere end i dag, også selvom der udføres flere opgaver samtidigt”, siger Morten Frihagen.
Forstår kommunernes behov
”Vi opfordrer politikerne til at se på, om man kan skrue ned for kravene, fordi det også er i deres interesse. Lave krav vil sikre lokal beskæftigelse – da små virksomheder i lokalområdet kan være med. Det vil også give kommunen lavere priser, da håndværkerne så ikke behøver at indregne omkostningerne til sikkerhedsstillelserne på de mindre opgave.
Det er en dialog, som vi nu håber at få hul på - eventuelt centralt via KL. Vi forstår godt kommunernes behov for sikkerhed - men de må også forstå, at der bør kunne skabes mere ensartede og mere rimelige niveauer, til fælles fordel. Det vil vi gerne bidrage til”, lyder opfordringen fra Dansk Håndværk.