23948sdkhjf

Byggeeksporten stiger stadig støt

Den danske eksport trodser i øjeblikket enhver økonomisk forventning. Det gælder også danske entreprenørers og byggevareproducenters eksport, der ifølge nye tal fra Dansk Byggeri fortsætter med tocifrede vækstrater
Danske entreprenører, der arbejder i udlandet, omsatte tilsammen for næsten 8 mia. kr. i 2007. Det er en stigning på 13 % i forhold til 2006. Samtidig steg den samlede eksport af byggevarer i 2007 fra 37,4 mia. kr. til 42,4 mia. kr. - en stigning på hele 13,3 %. Det viser helt nye tal fra Dansk Byggeri og Danmark Statistik.

- Vi kan konstatere, at de danske entreprenører igen i år formår at øge deres eksport. EU er fortsat det største eksportmarked, og tallene for 2007 viser en vækst på 26 %, udtaler Henriette Thuen, chef for Internationalt sekretariat i Dansk Byggeri.

- Vi er glade for at se, at danske entreprenører stadig formår at skabe tocifrede vækstrater. En vækst i omsætningen på 13 % er ganske pænt, ikke mindst når vi tager i betragtning, at der samtidig har været vækst på hjemmemarkedet, udtaler Ebbe M. Iversen, der er adm. direktør i Per Aarsleff A/S og formand for Dansk Byggeris Eksportsektion.

Nye kontrakter for 6,7 mia. kr
Tallene for nye udlandskontrakter i 2007 ser også gode ud. Der er indgået nye kontrakter i 2007 for i alt 6,7 mia. kr. Her er der ganske vist tale om en tilbagegang på 38 % til sammenligning med 2006. Nedgangen skal dog ses i lyset af, at flere af entreprenørerne i 2006 indgik store kontrakter både i Central- og Sydamerika og i EU-lande.

- Det kommer ikke bag på bag mig, at vi ser et fald i værdien af nye udlandskontrakter. Den fordobling af ordreindgangen, som vi oplevede i 2006, ville være svær at overgå. Virksomhederne har i 2007 haft travlt med at udføre arbejdet på de mange kontrakter, og der er derfor i 2007 ikke indgået kontrakter af samme omfang, da der skal være den fornødne kapacitet til rådighed. En samlet værdi af udlandskontrakter på 6,7 mia. kr. er rigtig godt og sammenligner vi med 2005 ligger værdien stadig langt over, konstaterer Ebbe
M. Iversen.

- Væksten skyldes især, at de danske entreprenører har været gode til at udvikle nye kompetencer og tilpasse sig et skiftende marked. Der er i de seneste år kommet fokus på energi- og klimaområdet på globalt plan, og her har de danske entreprenører gennem mange år samlet stor ekspertise på områder så som vandforsyning og vandenergi. Denne ekspertise efterspørger mange udenlandske markeder nu, forklarer Ebbe M. Iversen.

En stor del af arbejdet, som de danske entreprenører udfører, knytter sig således til energi- og klimaområdet. Projekterne omfatter bl.a. vandkraftsanlæg, vindmøller (fundamenter), kloak- og afløbssystemer, drikkevandsforsyning og kystsikringsprojekter.

Høj vækstrate for eksport af byggevarer
Ikke kun de danske entreprenører har haft fremgang i udlandet. Danske materialeproducenter klarer sig ifølge nye tal fra Danmarks Statistik også godt.

- I forhold til den samlede danske eksport, som i 2007 oplevede et fald i vækstraten på 6,2 %-point, og derved endte på en beskeden vækstrate på 2,2 %, kan det konstateres, at det går rigtig godt for eksporten af byggevarer. Vækstraten for eksporten af byggevarer nåede i 2007 op på 13,3 %, og ligger således langt over væksttallene for den samlede danske eksport, slutter Henriette Thuen.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125