23948sdkhjf

Top 10: De største byggerier i april

Nogle af landets bedste arkitekter står bag unikt Aarhus-byggeri, som nu skyder op. Læs mere om projektet og få overblikket over de største igangsatte byggerier i april.
I samarbejde med Byggefakta sætter Building Supply fokus på landets største byggeprojekter. I dag præsenterer vi de 10 største igangsatte byggerier i april 2016 med særligt fokus på bolig- og byrumsprojektet AARhus.

- Interessen er overvældende, og det overgår vores vildeste fantasi. Der er solgt lejligheder i et omfang, som ingen af os har prøvet før.

Ordene kommer fra Rune Kilden, den ene halvdel af udviklingsselskabet Kilden og Mortensen, som i næste uge tager det officielle første spadestik til projektet AARhus med 251 lejligheder, 60 badehuse, seks restauranter og et teater.

En tredjedel af lejlighederne er solgt, og Rune Kilden er ikke i tvivl om, at den sidste slutseddel vil være underskrevet, når de sidste håndværkere forlader byggepladsen i slutningen af 2018.

- Beliggenheden er unik og ejendommen er unik. Derfor kan man ikke bare vente og tage en lejlighed i den bygning, der skyder op ved siden af. Vi har kunder, der køber – ikke fordi de har et behov her og nu, men fordi de gerne vil have en bid af et projekt, der bliver et ikon for byen. For eksempel har vi solgt en toværelses lejlighed med parkeringsplads som forældrekøb – men drengen er altså kun to år, fortæller Rune Kilden.

Byliv går forud for boliger
Forud er gået mere end 2½ år, siden Kilden og Mortensen blev udvalgt som vinder af Aarhus Kommunes konkurrence om at udvikle området ved det såkaldte Bassin 7. Udviklingsplanen er blevet til i samarbejde med arkitekter fra Bjarke Ingels Group og Gehl Architects.

- Det har været en god og virkelig spændende proces. Nogle gange bliver resultatet et dårligt kompromis, når to så stærke arkitektfirmaer bliver bedt om at arbejde sammen, men det er bestemt ikke tilfældet her. Det er lykkedes at fastholde og videreudvikle mange af de idéer, vi gik ind til projektet med, siger Rune Kilden og fortsætter:

- Det er et projekt, hvor byliv går forud for boliger. I et udviklingsprojekt opstår livet mellem bygningerne ofte som et restprodukt. Her er det omvendt. Vi startede med at skabe optimale sol- og vindforhold for de seks restauranter, teatret og badehusene. Herefter opstod byggefelterne til boligerne, forklarer han.

Her er der byliv
Resultatet er et projekt, som inviterer hele byen ind på Aarhus Ø. De 60 badehuse, som er skabt med inspiration fra de nordjyske badebyer, sælges på basis af motiverede ansøgninger. De placeres dels på kajkanten, dels i bunden af hovedbygningen og kan bruges til alt fra gallerier og værksteder til showrooms og anderledes events.

Husene overtages råt, og køber skal selv sætte sit præg på indretningen. Køberne af de fritliggende huse forpligter sig på at afholde events for offentligheden ti gange årligt. Det bliver således til 210 små arrangementer på havnen hvert år:

- Hvis du søger ro, er der alle mulige andre dejlige steder at være. Her er der byliv, og det skal du købe ind i, understreger Rune Kilden.

De 251 lejligheder i AARhus varierer i størrelse fra 50 til 250 kvadratmeter, og byggeriet får et samlet boligareal på 21.500 kvadratmeter. Hertil kommer et kælderareal med parkering på 11.000 kvadratmeter og byrumsaktiviteter på cirka 7.100 kvadratmeter. Byggeriet forventes afsluttet mod slutningen af 2018.AARhus – boliger og byrum

Areal: 40.000 m²
Byggesum: 500 mio. kr.
Bygherre: Kilden & Mortensen
Totalentreprenør: MT Højgaard A/S
Arkitekt: Bjarke Ingels Group
Byrum: Gehl Architects
Ingeniør: Moe A/S
Byggeperiode: April 2016 - december 2018
Adresse: Irma Pedersens Gade, Aarhus

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125