Dramatisk historie om Utzons operahus bliver til en film
Jørn Utzon forlod Sydney i protest, inden det berømte bygningsværk stod færdigt. Han kom aldrig tilbage.
Omdrejningspunktet for den kommende film er tilblivelsen af Operahuset på havnefronten i den australske storby Sydney. Det er tegnet af danske Jørn Utzon, der døde i 2008 og aldrig nåede at se sit mesterværk stå færdigt.
Produktionen kommer til at være både dansk, svensk og australsk. Den danske producer Ole Søndberg er med i projektet. Han har tidligere produceret blandt andet filmatiseringen af Stieg Larsson-romanen "Mænd der hader kvinder" og tv-serien "Wallander".
- Utzon var en fantastisk dansk arkitekt, og historien om hvordan han skabte Operahuset i Sydney er både fascinerende og skræmmende. Den historie bør blive fortalt, siger Ole Søndberg i en pressemeddelelse.
Filmen kommer til at fokusere på, hvordan Utzon vandt retten til at tegne Operahuset samt den modstand, han mødte undervejs i projektet.
Jørn Utzon ankom til Sydney i 1957. Hans ambitiøse idéer og tanker ramte dog ad flere omgange ind i en mur på grund af politiske diskussioner og budgetbegrænsninger.
Det fik Utzon til at forlade projektet i 1966. Han kom aldrig tilbage for at se det unikke bygningsværk med de hvide sejl, der åbnede i 1973. Australieren Peter Hall overtog den sidste del af processen.
Et år før Utzons død i 2008 kom bygningen på Unescos liste over verdensarv med begrundelsen, at den "står som et af den menneskelige kreativitets uomtvistelige mesterværker ikke bare i det 20. århundrede, men i menneskehedens historie".
Filmen har arbejdstitlen "Utzon: Manden bag Operahuset". Det er uvist, hvornår optagelserne begynder.
Jørn Utzon modtog i 2003 Pritzker-prisen, der regnes for at være den største hæder i arkitektverdenen.
/ritzau/AFP
Kilde: /ritzau/AFP