23948sdkhjf

Iværksættere udvikler sensorer til beton

En af landets største entreprenørkoncerner tester nyt system, der gør det muligt at 'se' ind i et betonelement.
Virksomheden Shute, der udspringer af DTU, er netop nu i gang med at dokumentere holdbarheden af et sensorsystem, der så at sige fungerer som øjne inde i betonkonstruktioner.

På DTU Fotonik har man gennem længere tid udviklet lysledere af plexiglas til forskellige formål. Senest har forskerne fundet ud af at forsyne lyslederne med bøjelige plastsensorer, der kan måle fugt, temperatur og tryk i betonen.

- Det er ikke nyt at have sensorer i beton, men normalt bruger man elektriske temperaturmålere, som kun kan måle på ét punkt, og som kræver to ledninger per målepunkt. Man er også begyndt at bruge glasfibre i nogle forsøg, men glas er stivere end plast og kan nemt brække. Man støber beton med cement og sten, og i tørringsfasen kan stenene risikere at bevæge sig, så glasfiberen knækker. Vores sensor kan derimod strækkes og bøjes uden at blive ødelagt, fortæller udviklingsingeniør Kristian Nielsen, der er en af stifterne bag Shute, ifølge DTU’s hjemmeside.

Systemet afprøves netop nu af NCC, som har fået støbt plastfibersensorer ned i et gulv.

- I byggefasen er det meget vigtigt at holde fokus på fugtindholdet i betonen, især hvis der skal lægges trægulve oven på den. For at sikre at betonen har det rigtige fugtniveau, udtager vi normalt prøver, men med Shutes sensorsystem kan vi i stedet løbende følge udtørringen og sætte det videre arbejde i gang, så snart fugtniveauet er tilfredsstillende. Hvis det virker efter hensigten, vil vi både kunne spare tid og muligvis penge i forhold til at skulle udtage prøver i betonen løbende. En anden fordel er også, at vi får data om udtørringen, som vi kan bruge under hele byggeprocessen, forklarer entreprisechef Timmi Sargentoni.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109