23948sdkhjf

Rift om Danmarks første kandidater i lysdesign

Halvdelen med job allerede inden dimission.
Aalborg Universitet i København har i denne sommer uddannet Danmarks første kandidater i Lysdesign, eller Lighting Design som uddannelsen kaldes.

De i alt 22 kandidater fik overrakt deres eksamensbeviser i juni, og inden havde halvdelen allerede fået job.

Det skyldes, at der i industrien er stor efterspørgsel på professionelle og højtuddannede folk, der forstår sig på lysdesign og er i stand til at udvikle nye og smartere løsninger. Uddannelsen, som optog sine første studerende i 2014, blev også udviklet i tæt samarbejde med erhvervslivet.

- Vi ved, at der er et stort potentiale i at udnytte dagslyset og elektrisk lys til at understøtte folks oplevelse af sted og rum. På uddannelsen er der fokus på, hvordan dynamisk lys kan understøtte velvære og sundhed. For at imødekomme de mange potentialer der er i lyset, kræver det en højt specialiseret kompetence i at designe med viden om lys fra en arkitektonisk og lysteknisk tilgang. Også neurologiske, psykologiske og antropologiske tilgange bliver inddraget, forklarer lektor og leder af uddannelsen Ellen Kathrine Hansen.

Den toårige uddannelse er international, og al undervisning og vejledning foregår således på engelsk. Cirka halvdelen af de studerende er udenlandske og kommer fra 22 forskellige lande.

- Fællesnævneren er, at alle kommer med et stort engagement for at udfolde lysets potentialer, og det glæder mig overordentligt meget, at belysningsbranchen og rådgivere indenfor byggeriet har taget så godt imod vores første kuld af kandidater, siger Ellen Kathrine Hansen.

Samarbejde med virksomhed førte til jobtilbud
Portugisiske André Maia er en af dimittenderne. Han har været meget glad for både uddannelsen og den uformelle omgang med underviserne på studiet.

- Uddannelsen har resulteret i en bred viden inden for områder som lys, medieteknologi og arkitektur. Jeg satte især stor pris på forholdet mellem de studerende og underviserne – man samarbejder på en meget naturlig og konstruktiv måde, hvor begge parter lytter til hinanden og tager hensyn til hinanden”, fortæller André Maia.

I lighed med de andre dimittender afsluttede han sin uddannelse med et selvvalgt speciale. Formålet med Andrés speciale var at skabe en vejvisningsløsning igennem lys på en bygningsfacade i København. Under uddannelsen var han i praktik hos Yoke, som er et dansk firma, der arbejder med digitale designløsninger. Det blev så stor en succes, at Yoke tilbød ham en fast stilling.

- Jeg arbejder nu fuldtid hos Yoke som lysdesigner. Mit arbejde består i at integrere lysdesign i firmaets projekter, og her har jeg god mulighed for at realisere nogle af mine egne ideer omkring brugen af lys, fortæller André.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141