23948sdkhjf

Østergaard-Aarsleff afslutter kæmpeprojekt under Valby

Danmarks længste spildevandsbassin er en tunnel med metrodimensioner.
Det er en træt tunnelmaskine med døbenavnet Frida, der nu skal fiskes op fra den 15 meter dybe arbejdsskakt.

Sammen med en anden tunnelmaskine har hun i tre år gnavet sig gennem 3,4 kilometer hård kalkholdig undergrund under Vigerslevparken i Valby.

- Det er godt at være i mål med tunnelen, men samtidig også lidt vemodigt. Projektet har på alle måder været enestående, stort og udfordrende, især fordi undergrunden har været meget skiftende. Det har til tider gjort tunneleringen vanskelig, fordi vi er stødt på både sand, ler, flint og åben blød kalk, men også særdeles hård kalk samt endelig 5-6 tons store sten. Det betød, at vi undervejs var nødt til at ændre boremetode, fortæller entrepriseleder Martin Winther Vede, som har stået i spidsen for den daglige ledelse af tunnelarbejdet hos konsortiet Østergaard-Aarsleff JV I/S.

Bassinet, som faktisk er en tunnel med metrodimensioner, blev påbegyndt i 2013 og har kostet op mod en halv milliard kroner inklusiv en ny pumpestation.

Et væsentligt skridt mod rent vand i åen
Tunnelen skal sikre, at EU's vandrammedirektiv om god kvalitet i åer og vandløb bliver opfyldt. Ved voldsom regn og skybrud fyldes kloaksystemet helt op, og noget af vandet må tømmes af.

Hidtil er det lukket ud i åen, der har ført det beskidte vand videre til Kalveboderne i Sydhavnen. Men til næste år kan Damhusledningen tage i mod 29.000 kubikmeter, og opbevare det til der atter er plads i systemet og det kan komme videre til rensningsanlægget.

- Med den nye tunnel tager vi et væsentligt skridt mod rent vand i åen. Til gavn for beboere og parkgæster, der er blevet generet af lugten fra de mange kloakudløb. Samtidig øger vi kapaciteten i hele kloaksystemet herude. Og det reducerer risikoen for oversvømmelser, når der er skybrud, siger projektleder Kent Søndergård fra Hovedstadens Forsyning, Hofor, der er bygherre på gigantbassinet.

I starten var projektet tænkt som mindre bassiner forskellige steder i parken, men det var ikke en hensigtsmæssig løsning, fortæller Henrik Jensen, projektleder hos Niras, der har været rådgiver gennem hele projektet:

- Ved at samle til et langt tunnelbassin kan vi flytte vandet og dermed sikre, at de få overløb til åen, der stadig vil ske, når ekstremregn også fylder tunnelen op, kun sker ét sted nede ved åens udløb. Vi valgte desuden tunnelløsningen for at skåne Vigerslevparken, som rent faktisk er fredet. Det har bevaret mange træer og undgået en del opgravning i parken, forklarer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158