23948sdkhjf

Installatører overgår egne forventninger

Brancheorganisation opjusterer forventninger efter stærkt første halvår.
Et overraskende stærkt første halvår får installatørernes organisation Tekniq til at opjustere forventningerne til væksten i installationsbranchen fra tre til fem procent.

Udmeldingen kommer efter et første halvår, hvor omsætningen i branchen er steget med 6,3 procent, og beskæftigelsen har løftet sig med 5,3 procent. Begge tal har udviklet sig mere positivt end forventet ved årets begyndelse.

- Efter en generel tilbagegang i dansk økonomi i andet halvår 2015 var der frygt for, at det spæde opsving var slut, før det for alvor kom i gang. Heldigvis er væksten nu tilbage, og det kan naturligvis mærkes i installationsbranchen, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

- De seneste år har vi ikke set mange investeringer fra erhvervslivet, men nu tager investeringslysten fat igen. Det er en meget positiv begyndelse, at virksomhedernes investeringer i bygninger og produktion nu stiger en anelse fra et lavt niveau, siger Niels Jørgen Hansen.

Rekruttering bliver en udfordring
Trods fremgangen i 2015 og 2016 er installationsbranchen fortsat et stykke fra toppen i 2008. I første halvår af 2016 var branchens samlede omsætning på 22,5 milliarder kroner, hvilket er 13 procent lavere end i første halvår 2008.

Omsætningsforskellen mellem 2016 og 2008 viser, at branchen før har håndteret et større kapacitetspres. Men de seneste års udvikling medfører, at afstanden til fuld kapacitetsudnyttelse er blevet mindre. Det betyder, at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft i stigende grad bliver en udfordring for installationsvirksomhederne.

- Når ledigheden er meget lav, er det afgørende, at branchen styrker produktiviteten, fremmer indsatsen for at fastholde medarbejdere og benytter forskellige rekrutteringsmuligheder. Det er den bedste kur mod, at mangel på arbejdskraft kommer til at begrænse aktiviteten fremadrettet, siger Niels Jørgen Hansen.

Vvs-branchen har haft den største relative fremgang med en vækst på 7,8 procent, mens el-branchen er vokset med 5,3 procent. I 2017 forventer Tekniq for nuværende en vækst på 4 procent.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.236