23948sdkhjf

Cementsektoren kan spare 90 % af CO2-udslippet

Ny rapport konkluderer, at mere effektive produktionsmetoder og energieffektiv teknologi kan reducere cementvirksomhedernes CO2-forurening til et minimum.
EU’s stats- og regeringschefer står foran at finde frem til, hvordan unionen kan realisere sit mål om at reducere CO2-udslippet hos medlemslandene med 20 % inden 2020.

Noget tyder på, at de kan nå et skridt på vejen ved at fokusere på cementindustrien. I hvert fald konkluderer en ny rapport fra WWF, at der her er store besparelser at hente:

- Rapporten dokumenterer, at der er en masse at gøre i denne industri, og der er gevinster at hente i form af energibesparelser, som på sigt vil tjene sig ind. Vi siger ikke, at alt, hvad vi foreslår her, er ligetil og tjener sig ind i løbet af kort tid, men denne del af industrien må også tage sin del af omkostningerne, for at vi klarer klimaproblemerne, siger John Nordbo - programleder for klima hos WWF - til Børsen.

WWF har regnet ud, at den globale cementproduktions CO2-udledning vil stige fra godt 2 til cirka 5 gigaton i 2050. Den udledning kan reduceres med 90 %, hvis alle verdens cementfabrikker får implementeret den bedst tilgængelige teknologi inden for energieffektivitet og udskifter fossile brændsler med biomasse.

Aalborg Portland - der står for 4 % af Danmarks samlede CO2-udledning - anerkender WWF’s udregninger men påpeger samtidig, at en så langsigtet prognose er noget usikker:

- Vi har foretaget en lignende analyse og kommer til samme resultat. Men vi taler om, hvordan produktionen udvikler sig frem til 2050, og der er selvfølgelig enorme usikkerheder om størrelsesordenen af de tiltag. Mange af de anbefalede tiltag har vi allerede gjort, andre ting arbejder vi aktivt på, siger udviklingsdirektør Jesper Damtoft.

Udviklingsdirektøren er dog bekymret over udsigten til en stramning af EU-lovgivningen, hvis ikke resten af verden følger med:

- Hvis man laver nogle byrder, der kun gælder i en begrænset del af verden, og som er højere end prisen for at transportere produktet fra andre dele, så fremmer man ikke teknologisk udvikling. Man må finde en løsning, hvor ny udvikling kan laves på lige vilkår med konventionelle teknologier, fastslår han.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078