23948sdkhjf

Fremtidens materialer kom til Vejle

Ialt 172 mennesker - heraf størstedelen fra produktionsvirksomheder i træ- og møbelbranchen - var samlet ved Vejle, da konferencen Smart Space løb af stablen i torsdags.
Tapet, der fungerer som rumbelysning, dynamiske butiksvinduer, der reagerer på folks bevægelser, møbler der skifter farve ved berøring, og senge der tænker mens du sover.

Buddene på fremtidens design var mange, da Vingstedcentret ved Vejle i sidste uge slog dørene op for en dag med spændende foredrag, workshops og udstillinger.

Flere prominente talere blev i løbet af formiddagen præsenteret af Danmarks Radios Henrik Føhns, der i dagens anledning var udpeget som konferencier.

Den første i rækken var engelske John Thackara, der beskæftiger sig med bæredygtig innovation. Han kunne fortælle, at der hvert 3. minut kommer et nyt produkt på markedet, og størstedelen af disse tilfører ikke anden værdi end den rent økonomiske. Tværtimod skaber det en masse affald, når produktet og det overskydende råvaremateriale skal kasseres.

Genbrug og leasing
Netop begrænsning af affald er et centralt aspekt i det internationale designkoncept ”Cradle to Cradle”, som i Danmark har Martin Fluri blandt fortalerne. Tanken bag konceptet er, at et produkt skal designes således, at dets dele kan genanvendes i nye sammenhænge.

En sådan tankegang er udfordrende, men den skaber også helt nye forretningsmuligheder for virksomhederne. Fluri kunne blandt andet fortælle, at danske Zepto inden længe kan præsentere en ny bærbar computer, hvor de fleste dele kan genbruges. Tanken er så, at computeren skal leases ud til forbrugerne og bruges til produktion af nye computere, når den på et tidspunkt er slidt op.

Træets mange muligheder
Konferencen bød også på en fransk taler. Alexandre Bau har grundlagt den norske virksomhed Nordic Materials, der har været blandt drivkræfterne i udviklingen af flere nye og spændende materialer.

Nordic Materials arbejder tæt sammen med verdens største materialeforskningsenhed - franske Innovatheque - og med sig til Vejle havde Bau flere eksempler på, hvordan træ, kompositter og fibre kan bruges til at skabe en lang række nye og spændende materialer. Blandt andet kunne han fortælle om, hvordan det er lykkedes at omdanne brugte korkpropper til et materiale, der kan anvendes som paneler i lofter.

Læs mere i næste uge
I den kommende uger sætter Wood Supply og Building Supply yderligere fokus på Smart Space. I en række artikler vil vi tage fat på nogle af de temaer, som konferencens foredragsholdere bragte på banen.

Du kan blandt andet læse om, hvorfor leasing af møbler i fremtiden kan blive en stor forretning, om hvordan den ’etiske kapitalist’ Henrik Marstrand har gjort bæredygtig møbelproduktion til en god forretning, og om hvordan virksomheden Nordic Materials har samlet nogle af de bedste hjerner til at udvikle nye materialer på samlebånd.

Smart Space blev afholdt af Udviklingscenter for Møbler og Træ i samarbejde med Innovation Lab, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut og Dansk Design Center.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094