23948sdkhjf

Den næste industrielle revolution?

”Cradle to Cradle” er en ny designfilosofi, der arbejder på at øge andelen af genanvendelige dele i fremtidens produktdesign. Det stiller virksomhederne over for store udfordringer, men åbner også op for nye og spændende forretningsmuligheder.
”Den næste industrielle revolution!”.

Det er ikke beskedenhed, der præger folkene bag designfilosofien Cradle to Cradle (CtC), som i Danmark føres frem under navnet Vugge til Vugge Danmark. Bag den danske afdeling står Martin Fluri, og han var blandt oplægsholderne, da konferencen Smart Space løb af stablen ved Vejle i sidste uge.

Missionen er at få den industrielle verden væk fra køb-og-smid-væk-kulturen og ind på en mere grøn sti, hvor miljø, bæredygtighed og genbrug er i fokus.

Allerede produkter på markedet - flere er på vej
Martin Fluri fortalte, at flere virksomheder allerede med succes har implementeret den tankegang, som blev fostret i 1990’erne.

Den amerikanske møbelproducent Herman Miller har fx udviklet kontorstolen ”Mirra”, der netop er designet med henblik på genbrug. Flere af stolens dele er således genanvendelige, og målet er, at de skal indgå i fremtidig møbelproduktion.

Et andet eksempel er amerikanske Ford, som har afsat 11 mia. kroner til sit eget CtC-projekt. Udover de miljømæssige fordele ser bilproducenten store økonomiske perspektiver i projektet og har fx fundet ud af, at græstage holder dobbelt så længe som traditionelle tagbelægninger:

- Det, der gør Vugge til Vugge-konceptet så overbevisende, er, at det ikke bare er et miljøkoncept, men at det også rummer særdeles positive forretningsaspekter, har vicedirektør i Ford Motor Company Timothy O'Brien udtalt ved en tidligere lejlighed.

Ford anvender lige nu omkring 25 tons råmaterialer til produktion af en bil på 3 ton, og ambitionen er, at materialeanvendelsen engang kan blive så effektiv, at der stort set ikke vil være noget råvarespild tilbage.

60.000 lejligheder efter CtC-standarder
Der er umiddelbart langt fra nutidens industrielle virkelighed til det verdensbillede, som CtC-fortalerne stræber mod. Udfordringerne er store for de virksomheder, der skal implementere filosofien.

Selvom udviklingen af nye og revolutionerende produktdesigns er essentielt, vil det blot være et skridt på vejen. Hele virksomheden skal nemlig designes til at udnytte de muligheder, som ligger i produktudviklingen, for hvad nytter det fx at udvikle genbrugelige produkter, hvis man ikke er gearet til at indsamle eller på anden måde at føre de genanvendelige dele ind i en form for genbrugssystem?

Det har man flere steder sat sig for at finde ud af, og særligt i Holland er flere store projekter sat i søen.

I Amsterdam-forstaden Almere er man ved at opføre intet mindre end 60.000 lejligheder efter de standarder, som CtC foreskriver, og i provinsen Limburg er lokale, regionale og nationale interesser gået sammen for at skabe et opsigtsvækkende industrielt projekt. Resultatet skal vises frem på den kommende verdensudstilling inden for havebrug i 2012.

Om Smart Space
Smart Space-konferencen blev afholdt torsdag den 11. december i Vejle og havde deltagelse af 172 personer - primært fra produktionsvirksomheder i træ- og møbelbranchen.

Arrangører af konferencen var Udviklingscenter for Møbler og Træ i samarbejde med Innovation Lab, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut og Dansk Design Center.

Læs mere om Smart Space:
Fremtidens materialer kom til Vejle

Læs mere om designfilosofien på Vugge til Vugge Danmarks hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079