23948sdkhjf

Kullegaards 8-tal virker efter hensigten

Arkitekturen foregriber færre ’varme hænder’ og skaber bedre forhold for demente på plejecenter.

Nyt plejecenter i Holbæk er formet som et 8-tal, og et år efter indvielsen er konklusionen, at arkitekturen har en positiv effekt.

På en lille forhøjning i den østlige del af Holbæk ligger det nye Samsøvej Plejecenter.

Plejecenteret kom på tegnebrættet som konsekvens af lukningen af en række ældre plejecentre i Holbæk og på bestilling fra bygherren Holbæk Kommune og boligselskabet Domea.

Arkitektvirksomheden Kullegaard stod i spidsen for udviklingen af byggeriet som totalrådgiver – et byggeri hvor både bygherrens og brugernes interesser skulle favnes inden for en stram økonomisk ramme.

- Ambitionen har været at skabe et byggeri med fokus på hjemlighed, som kan holde mange år frem, hvad angår både arbejds- og boligrammer, siger Kasper Kullegaard, arkitekt og partner i Kullegaard A/S.

Arkitekturen foregriber færre 'varme hænder'   

Det 8-tals formede plejecenter med 75 boliger á 75 kvadratmeter blev tegnet på baggrund af blandt andet inspirationsture og workshops med inddragelse af erfaringer og idéer fra bygherre, plejepersonale og interesseorganisationer.

- Med de runde former og gangforbindelsen, hvor de to cirkler mødes, forsøger vi at foregribe, at der i fremtiden formentlig er nedskæringer og færre ’varme hænder’ i plejesektoren, forklarer Kasper Kullegaard.

Bygningens geometriske form er nemlig med til at reducere gangarealet, og midterpunkterne i de to cirkler betyder, at personalet har kortere afstand rundt om i bygningen. Samtidig skaber de runde former og boligernes placering i den ydre del af cirklerne gode oversigtsforhold og overblik for både personale og beboere.

Formen tilbyder frihed til demente

Forventningen var også, at man ved at forme bygningen som et 8-tal kan lade ældre demente gå ture i bygningen og i gårdhaverne, uden personalet behøver at holde øje med, om de forlader bygningen. Beboerne møder nemlig aldrig en dør for enden af en gang på grund af bygningens runde former.

Ifølge plejecenterets leder, Tine Gelting, lader bygningens form netop til at have den ønskede effekt. 

- Demente har brug for afgrænsede rum, og det skal være nemt for dem at finde tilbage igen, når de går ture på gangene. Når de går rundt i cirklen uden at møde enden af gangen, kommer de altid tilbage til deres egen lejlighed, som de kender. Når beboerne sidder i gårdhaven, er den virkelighed, de møder, afgrænset til den cirkel, de sidder i. Det gør det nemmere for dem at overskue og nyde at være i haven, forklarer Tine Gelting.

Arkitekturen har også betydet, at beboerne oplever mere socialt samvær, fordi der er fællesrum med plads til aktiviteter for en hel bogruppe. Det betyder meget for beboerne

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14