23948sdkhjf

Ny bydel bliver selvforsynende og bæredygtig

Efter flere års forarbejde er spaden nu stukket i jorden i Karise.

Det startede som en grøn idé for snart fem år siden, og torsdag i denne uge blev det første spadestik taget til Karise Permatopia.

Frem mod udgangen af 2017 opføres 90 bæredygtige rækkehuse omkring en fælles produktionsgård ved Karise på Sydsjælland.

Projektet er designet efter permakultur-principperne og vugge-til-vugge med vedvarende energi og fuldstændigt ressourcekredsløb.

Et moderne og bæredygtigt eksperiment

- Karise Permatopia bliver rammen om et meningsfyldt fællesskab. De mennesker, der skal bo her er vores kapital. Jeres viden skal gøre vore bæredygtige idéer til virkelighed. Karise Permatopia er et moderne og bæredygtigt eksperiment. En løsningsplatform. Både for os, der skal bo her, men også for omverden, siger Suzanne Darmer, kommende beboer og formand for Karise Permatopia Opskrivning, der er bygherre på de 23 ejerboliger og 23 andelsboliger, der opføres i Permatopia.

De resterende 44 boliger bliver almene og opføres af Sydkystens Boligselskab, hvor formand Sophus Vørsing ikke er i tvivl om betydningen af projektet i Karise:

- Med Karise Permatopia sætter vi en ny standard for det bæredygtige og giver Sydkystens Boligselskab mulighed for at gå helt nye veje, siger han.

Tre storentreprenører er på plads

House Arkitekter er totalrådgiver på projektet, mens Danakon er underrådgiver for boligbyggeriet og totalrådgiver for bydelens forsyningsanlæg.

Omdrejningspunkt for hverdagen i bydelen bliver det nuværende stuehus, der totalrenoveres og indrettes til fælleshus. Desuden etableres en række fællesfaciliteter i gårdens driftsbygninger.

Projektchef Mikkel Klinge oplyser, at byggeriet i selve byzonen er opdelt i fire storentrepriser. Terrænarbejder og fundamenter (Entreprise A) udføres af O.K. Entreprise Ingeniør & Entreprenør, 

Råhuse (Entreprise B) og komplettering (Entreprise C) udføres af Daurehøj Erhvervsbyg, mens teknikken (Enterprise D) bliver et anliggende for Installatøren A/S.

Senere i processen vil der blive indgået kontrakter på de bygnings- og forsyningsarbejder, som vedrører landzonen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094