23948sdkhjf

Uddannelse til installatør udbydes online

Det er dog ikke alle, der mener, at onlinemodellen er den rigtige vej at gå.
Fra februar bliver det muligt for elektrikere og vvs-montører at læse videre til installatør på nettet, når University College Nordjylland (UCN) som de første i landet tilbyder den toårige videregående uddannelse som et forløb, der primært foregår online.

Det sker i et forsøg på at øge ansøgertallet, der har været lavt de seneste år. I 2016 modtog de to uddannelser på UCN kun fem ansøgninger til sammen.

- Vi erfarer, at det skyldes mangel på tid. Der er travlhed i branchen, og mange virksomheder ønsker ikke at afgive en medarbejder i de to år, som uddannelsen varer. Det er en stor udfordring, fordi der er stor efterspørgsel på uddannede installatører i erhvervslivet. På den baggrund mener vi, at onlineløsningen, hvor man kan have et arbejde ved siden af studiet, er et godt alternativ, siger John Midtgaard Jensen, studieleder på UCN’s energi- og miljøuddannelser.

De nye e-læringsudgaver af installatøruddannelserne er på fuld tid og SU-berettiget, men kan kombineres med et arbejde ved siden af. Stort set al undervisning kommer til at foregå online. Der er dog krav om ni fremmødedage pr. semester, hvor de studerende skal mødes på UCN i Aalborg til undervisning.

Foretrækker deltidsmodel

Det er dog ikke alle, der mener, at onlinemodellen er den rigtige vej at gå. Brancheorganisationen Tekniq er nervøs for, at det kan gå ud over kvaliteten af uddannelsen, når størstedelen af undervisningen kommer til at foregå gennem en netværksforbindelse.

- Det er i forvejen en meget svær uddannelse at gennemføre, som kræver meget selvdisciplin, og det bliver endnu sværere, når alt skal foregå hjemmefra bag en computer. Det bliver en voldsom udfordring for mange, når de mister den fysiske kontakt til underviserne, der samtidig heller ikke på samme måde kan holde øje med, at de studerende har lært det nødvendige, siger underdirektør Tina Voldby.

Hun er større tilhænger af deltidsuddannelsen til installatør, hvor den toårige uddannelse fordeles over en længere periode, typisk til tre år.

- Den giver også mulighed for at kombinere arbejde og uddannelse, men er fortsat baseret på obligatorisk undervisning på en uddannelsesinstitution, siger hun.

Bogligt mindede

John Midtgaard Jensen frygter ikke, at online-elementet vil gå ud over kvaliteten. Han kalder modellen "veltestet".

UCN har gennemført et treårigt forskningsprojekt om såkaldt blended learning, der er en kombination af selvstudium, e-læring og tilstedeværelse. Og desuden udbudt en bacheloruddannelse og et kursus i gvs-autorisation for maskinmestre og ingeniører med samme onlinemodel, som nu tilbydes for installatøruddannelsen. Det er dog første gang, at modellen bliver tilbudt til personer med håndværkerbaggrund.

UCN har ifølge John Midtgaard Jensen gjort meget for at sikre sig, at de kommende studerende er forberedt på, at der bliver stillet høje krav.

- Vi har et øget fokus på at rekruttere de rigtige personer. Ud over de formelle adgangskrav holder vi individuelle samtaler med alle ansøgere, hvor vi indskærper over for dem, at det er en krævende uddannelse, som kræver meget selvdisciplin. Og personer, der blev elektriker eller vvs-montør på grund af skoletræthed, skal ikke tage uddannelsen. Det er vi også meget tydelige med at signalere til interesserede, siger han.

Adgangskrav
El-installatør: Baggrund som elektriker (bygningsautomatik, installationsteknik, kommunikationsteknik, styrings- og reguleringsteknik), elektronik- og svagstrømsuddannelsen eller automatik- og procesuddannelsen (med specialer).
VVS-Installatør: Vvs-energiuddannelsen eller smedeuddannelsen (med specialer)
Anden relevant erhvervsuddannelse som eksempelvis en smedeuddannelse skal suppleres med matematik C


Struktur på uddannelse
De nye e-læringsudgaver af installatøruddannelserne er på fuld tid, det vil sige en arbejdsuge på 37 timer, og er SU-berettiget. Næsten al undervisning kommer til at foregå online. Der er dog krav om 3x3 fremmødedage pr. semester, hvor de studerende skal mødes på UCN i Aalborg til undervisning. Uddannelsen er normeret til to år.
E-læringsforløbet består bl.a. af videomaterialer, online vejledningsmøder og gruppemøder samt aflevering af skriftlige opgaver efter en nøje tilrettelagt studieplan og aktivitetskalender. Dertil kommer et obligatorisk praktikforløb og det afsluttende bachelorprojekt. De studerende følges undervejs i uddannelsen tæt af en e-læringskoordinator.
Kilde: UCN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125