23948sdkhjf

Projektmarked vokser med fem milliarder

Fremgangen fortsætter, og det gælder ikke mindst boligbyggeriet, som nu udgør nu 35 procent af det samlede projektmarked.

2016 blev endnu et år med fremgang på det professionelle projektmarked.

Der blev igangsat byggeprojekter med en samlet værdi på 72,7 mia. kroner i 2016, hvilket er en fremgang på mere end fem mia. kroner i forhold til niveauet i 2015.

Det viser den seneste opgørelse fra analysefirmaet Byggefakta A/S, som indsamler og leverer information om offentlige og private byggeprojekter.

Regionale forskelle
Fremgangen ses især i Region Hovedstaden, hvor der blev igangsat projekter for hele 32,2 mia. kroner i 2016. Det svarer til projekter for 7,2 mia. kroner mere end i 2015.

Om Rapporten

”Trends for byggebranchen” udgives hvert kvartal af Byggefakta A/S. Rapporten dækker det professionelle marked for byggeri i Danmark og indeholder en opgørelse over igangsatte projekter samt prognoser.

Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter, men tallene dækker ikke Hr. og Fru Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport.

Rapporten kan downloades gratis på www.byggefakta.dk/trends-for-byggebranchen

Byggeriet i Region Hovedstaden udgjorde dermed hele 44 procent af det professionelle marked, hvilket er et rekordhøjt niveau.

2016 bød også på fremgang, dog noget mindre, for byggeriet i Region Sjælland. Byggeriet i Region Syddanmark holdt niveauet i 2016, mens der har været tilbagegang i både Region Midtjylland og Nordjylland.

Vækst i boligbyggeriet
Væksten på det professionelle projektmarked i 2016 er næsten udelukkende båret af hovedgruppen "Boliger", der ligger på et ekstremt højt niveau sammenlignet med tidligere år.

For tredje år i træk er der en markant fremgang for boligprojekterne, og i 2016 blev der igangsat boligprojekter for knap 25,7 mia. kroner i Danmark, hvilket svarer til boliger for 4,4 mia. kroner mere end i 2015. Dermed udgjorde boligprojekterne hele 35 procent af projektbyggeriet i 2016.

Fremgangen for boligbyggeriet i 2016 har alene vist sig inden for nybyg af boliger, mens renoverings- og kombinationsprojekterne holdt samme niveau som i 2015. Derudover er boligbyggerierne også i høj grad centreret omkring de store byer og i særdeleshed omkring København, fortæller Jens Slott Johansen, administrerende direktør i Byggefakta A/S.

Han oplyser, at mere end halvdelen af alle boligbyggerierne blev igangsat i Region Hovedstaden i 2016.

Boligpriserne har været opadgående de seneste år, hvilket har gjort og fortsat gør boliger til en attraktiv investering for developere, investorer, fonde og pensionskasser. Derfor forventer vi faktisk også, at denne udvikling vil fortsætte i 2017, vurderer Jens Slott Johansen.

Private bygherrer i front
En anden hovedgruppe, der også udviklede sig særdeles positivt i 2016, er "Energi & renovation". Hovedgruppen er gået frem med hele 5,9 mia. kroner i forhold til 2015. Fremgangen for denne hovedgruppe kan især tilskrives det store projekt omkring Amagerværket.

Anderledes ser det ud for hovedgruppen "Sundheds- & socialvæsnet", som er gået tilbage med hele 6,2 mia. kroner i forhold til niveauet i 2015. I 2015 blev der igangsat flere af de helt store "supersygehuse", i 2016 er der kun et hospitalsprojekt med budget over 500 mio. kroner.

Væksten i 2016 er især drevet af de private bygherrer. De private bygherrer igangsatte projekter for næsten 42 mia. kr. i 2016, en fremgang på 6,4 mia. kroner sammenlignet med 2015. Dermed udgjorde projekter med private bygherrer hele 58 procent af det samlede projektmarked i 2016.

Bygherretypen "Offentlig - kommune" har også udviklet sig positivt i 2016 og blev dermed den næststørste bygherretype i 2016. Bygherretypen "Boligselskab - almen" er gået en smule tilbage, men holder fortsat et relativt stabilt niveau sammenlignet med tidligere år.

Anderledes ser det ud for Bygherretypen "Offentlig - region", hvor aktiviteten stort set er halveret i 2016. "Bygherretypen Offentlig - stat" går en smule tilbage i forhold til 2015, og aktiviteten ligger dermed fortsat markant under niveauet i 2014.

- Det er nu femte år i træk vi ser fremgang for de private bygherrer. Det betyder, at den fremgang, vi har set for projektmarkedet, primært har været skabt af privat finansierede projekter. Det hænger selvfølgelig også tæt sammen med den fremgang, vi har set for boligprojekterne, da boligerne er et attraktivt investeringsobjekt netop nu, pointerer Jens Slott Johansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11