23948sdkhjf

Kommuner frigøres fra anlægsramme

Regeringen og KL er blevet enige om at give kommunerne mulighed for at igangsætte yderligere investeringer for mindst 2 mia. kroner i 2009. Kommunerne er dermed ikke længere bundet af anlægsrammen.
Mandag eftermiddag nåede regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) til enighed om at give landets kommuner mulighed for at fremrykke anlægsinvesteringer for omkring 2 mia. kroner i 2009.

Pengene skal hovedsageligt målrettes de borgernære serviceområder på dagtilbuds-, folkeskole- og ældreområdet samt visse idrætsfaciliteter. Ifølge aftalen skal kommunerne selv finansiere 1 mia. kroner af beløbet, mens 650 mio. kroner afsættes via en lånepulje. Endelig vil regeringen søge tilslutning til at frigive 500 mio. kroner fra deponerede midler.

- Regeringen og KL har haft nogle gode drøftelser om anlægsaktiviteten i kommunerne, og sammen har vi fundet midlerne til, at kommunerne kan løfte investeringerne med mindst 2 mia.kr. i 2009. Investeringsløftet vil være med til at afbøde virkningerne af den internationale afmatning på den danske økonomi, siger Finansminister Lars Løkke Rasmussen.

Ikke alle har råd til at investere
Aftalen skaber glæde i Århus, hvor en plan for anlægsinvesteringer for 1 mia. kroner netop var betinget af, at anlægsloftet blev fjernet:

- Det er en glædelig nyhed, at anlægsloftet er fjernet, for det giver kommunerne mulighed for at tage initiativer, der kan holde gang i bygge- og anlægssektoren med aktiviteter inden for de kommunale serviceområder. Og samtidig imødegå ledigheden, siger borgmester Nicolai Wammen til Århus Stiftstidende.

Længere mod nord i Aalborg er tonerne knap så positive. Her vil der næppe blive reddet mange arbejdspladser i byggeriet, for kommunen har ingen penge at bygge for, lyder det:

- Blot fordi regeringen siger, at vi sandelig gerne må bruge løs, får vi jo ikke flere penge af den grund. Reelt forsøger man at lade hunden spise sin egen hale, siger borgmester Henning G. Jensen til Nordjyske.

I Aalborg frigiver aftalen kun 1,7 millioner kroner i rede penge. Skal der renoveres skoler og daginstitutioner for mere end det, må kommunen ud at låne pengene.

Kilde: Finansministeriet / Århus Stiftstidende / Nordjyske

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094