23948sdkhjf

Green Lighthouse indviet i København

Københavns Universitet tog tirsdag sin nye CO2-neutrale bygning i brug. Projektet kaldes et fyrtårn for CO2-neutralt byggeri og for effektivt offentligt-privat samarbejde.
Det meget omtalte byggeprojekt, Green Lighthouse, blev indviet tirsdag som optakt til klimatopmødet i december, hvor det skal fremstå som et eksempel på fremtidens bæredygtige byggeri:

- Med Green Lighthouse har vi bevist, at der ikke skal raketvidenskab, men primært snusfornuft til at bygge CO2-neutralt. Husets designmæssige tiltag bidrager nemlig med 3/4 af husets energibesparelse, siger Lykke Friis, der er formand for styregruppen bag projektet.

Det unikke design indebærer blandt andet en optimal udnyttelse af sollys, et automatisk, indendørs ventilationssystem samt et automatisk nedkølings- og opvarmningssystem. Husets placering i forhold til solen betyder endvidere, at solens energi udnyttes bedst muligt.

Green Lighthouse har kostet 37 mio. kroner og er bygget på mindre end et år. Det er et byggeri i Lavenergi klasse 1 og er opført efter aktivhus princippet, hvilket betyder, at det er energiproducerende. Det 950 m² store hus har sin egen energiforsyning, som består af en hidtil uset kombination af solenergi, varmepumper og fjernvarme.

Green Lighthouse er tegnet af Christensen og Co. Arkitekter, mens Cowi har været tilknyttet som rådgiver. Byggeriet er opført i totalentreprise af Hellerup Byg.

Parterne bag projektet er Videnskabsministeriet, Københavns Universitet, Københavns Kommune, Velux og Velfac.

Vedvarende energikilder i Green Lighthouse
• Tagformen er sydvendt for at bruge solen som primær energikilde. Tagfladen er beklædt både med solceller og solvarmepaneler.

• Solcellerne producerer al den nødvendige strøm, som skal bruges til at drive pumper, grundbelysning, varmepumpe og lignende, som indgår i husets almindelige drift.

• Solvarmepanelerne skaber varmt brugsvand og varme til bygningen. Varmen akkumuleres sådan, at den kan anvendes i et termoaktivt dæk i stueetagen, som er husets eneste ”radiator” om vinteren, og som også kan bruges til at køle på varme sommerdage. Om sommeren vil panelerne producere overskudsvarme til brug om vinteren.

• Solens varierende intensitet er integreret i hele husets energisystem. Om sommeren ledes overskydende solenergi ned i et lager under huset, som kan bruges, når solens styrke aftager.


Foto: Lizette Kabré
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109