23948sdkhjf

Stigende interesse for byggeaffald

Bygge- og anlægsbranchen producerer 35 procent af alt affald og er den største kilde til affald i Danmark

Hver dag svarer Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB) på spørgsmål fra byggebranchen, bygherrer og kommuner. Spørgsmålene handler for eksempel om,  hvordan forskellige typer af byggeaffald skal håndteres, hvad byggeaffaldet kan indeholde, hvordan man sorterer bedst, eller hvordan loven skal tolkes.

- At håndtere byggeaffald korrekt, og på en måde så det kan genanvendes bedst muligt, er komplekst. Lovgrundlaget er relativt indviklet, og der er mange usikkerheder undervejs. Samtidig er interessen for cirkulær økonomi stærkt stigende. I begge sammenhænge spiller VHGB en vigtig rolle i at formidle viden og binde viden og behov fra de forskellige aktører sammen, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, der er initiativtager til etableringen af VHGB.

Udsigt til større krav
I fremtiden vil der komme endnu mere fokus på de store mængder byggeaffald. EU er på mærkerne i forhold til at stramme kravene, og Miljøstyrelsen har stort fokus på blandt andet selektiv nedrivning. Desuden trækker markedet i sig selv mere og mere i retning af cirkulær økonomi.

- Kravene til byggebranchen bliver med garanti ikke mindre, og også bygherrerne vil i højere grad blive nødt til at interessere sig mere for byggeaffaldet. Så de virksomheder i byggebranchen, der udvikler stærke kompetencer på området, vil stå rigtig godt i fremtiden. Derfor er det positivt, at VHGB netop har bebudet, at de vil gå i gang med at udvikle uddannelsesseminarer om byggeaffald blandt andet målrettet byggebranchen, siger Michael H. Nielsen.

Mere viden om byggeaffald er afgørende
Michael H. Nielsen mener, at en af ambitionerne bør være, at vi i Danmark bliver verdensmestre i at sortere affald fra renovering og nedrivning, så affaldet kan forædles og kontrolleres, og affaldets egenskaber kan dokumenteres. Det vil gøre affald til nye ressourcer og bidrage til målet om mindre affald og større cirkulær anvendelse.

- For at blive bedre på området er det helt grundlæggende at hæve videnniveauet og at få de forskellige dele af værdikæden omkring affald til at tale bedre sammen. Her er den viden, som VHGB stiller til rådighed for alle i bygge- og anlægsbranchen, afgørende, understreger Michael H. Nielsen.

Kilde: Dagens Byggeri

Læs mere om: VHGB
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143