23948sdkhjf

Dansk trio designer ny svensk bydel

Gøteborg er i gang med en stor omdannelse af gamle industriområder. Danske arkitekter og rådgiver tegner masterplan

Som så mange andre europæiske storbyer er Sveriges største by, Göteborg, i gang med en omfattende transformation af byens gamle industriområder langs vandet. Og det får nu et solidt dansk aftryk.

Henning Larsen Architects er sammen med landskabsarkitekterne SLA og rådgiveren Cowi udvalgt til at designe og forstærke et tæt og blandet byområde omkring universitetet Chalmers og Lindholmen Science Park på Lindholmen i Göteborg.

Visionen er at gøre Lindholmen til en kontrastfuld bydel, hvor studerende, erhvervsfolk og beboere nyder godt af hinandens naboskab.

- Potentialerne i de bynære havnearealer på Lindholmen er kæmpestore. Området ligger på elvens solside med tæt kontakt til vandet og nem adgang til Göteborgs centrum. Universitetet og scienceparken tiltrækker iværksættere og videnspersoner fra hele verden. Det er oplagt at fortætte og forstærke miljøet omkring de eksisterende funktioner med nye aktiviteter og oplevelser, som kan sikre liv i bydelen på alle tidspunkter af døgnet. Så det er det, vi gør, siger Søren Øllgaard, der er arkitekt og partner i Henning Larsen Architects, i en pressemeddelelse.

Del af større plan
Masterplanen indgår i og tilpasser sig en større udviklingsplan for de tilstødende byområder. Med Henning Larsens forslag følger derfor en værktøjskasse, som sikrer, at udviklingsplanen kan imødekomme politiske og økonomiske justeringer undervejs.

- Det tager tid at planlægge og opføre en hel ny bydel, og derfor skal planløsningen rumme en høj grad af fleksibilitet. Vores forslag giver alle aktører adgang til en række værktøjer, som tilsammen skaber en god, bæredygtig by, forklarer ledende designarkitekt Martin Stenberg fra Henning Larsen.

Sveriges højeste byggeri
Mod nordøst møder bebyggelsen et kommende højhusområde, som skal rumme Sveriges højeste byggeri til dato.

Langs vandet mod syd er bebyggelsen lavere. Bygningernes højde og geometri tager højde for sol-, vind- og skyggeforhold og understøtter et komfortabelt mikroklima i byrummene, som får en mere intim karakter og klarere identitet end det er tilfældet i dag.

Nordvest for Lindholmen etableres et knudepunkt for offentlig transport, som vil forbinde sporvogns- og buslinjer med en fremtidig kabelbane over elven og gøre området ydermere attraktivt for tilflyttere og virksomheder.

Projektet

Beliggenhed: Göteborg, Sverige
Bygherre: Älvstranden Utveckling, Chalmersfastigheter
Bruttoareal: 100.000 kvm
Byggeår: 2018-2025
Opgavetype: Parallelopdrag
Arkitekt: Henning Larsen Architects
Landskabsarkitekt: SLA
Rådgivende ingeniør: Cowi

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14