23948sdkhjf

Lav inflation kan blive vigtigt redskab ved lokale lønforhandlinger

Priserne stiger nu betydeligt mindre end de ændringer, der netop er aftalt i de nye overenskomster. Og det giver ledelsen et stærkt redskab.
Det samlede forbrugerprisindeks steg med kun en enkelt procent i marts i forhold til samme måned sidste år. Og i februar var den årlige stigning i det samlede forbrugerprisindeks også på bare 1,0 pct.

Det viser dagens opgørelse af inflationen fra Danmarks Statistik.

Dermed ligger prisstigningerne væsentligt under den aftalte lønstigning på i alt 7 pct. over de kommende tre år. Og intet tyder på at prisstigningerne ændrer sig væsentligt lige foreløbigt.

På nøgleområder, som bl.a. mad, tøj, møbler, biler, benzin og elektronik, steg priserne i marts endda kun med 0,7 pct. hvor prisstigningen på de varer måneden før var på 0,9 pct.

Da man for ganske kort tid siden indgik nye overenskomst aftaler på arbejdsmarkedet, blev det gennemgående aftalt, at lønnen over de næste tre år skal stige med cirka syv procent. Dengang anså man det for at svare til en forbedring af reallønnen på over to procent. Men med den nuværende udvikling, er der snarere tale om de dobbelte.

Uanset at inflationen, med den stigende økonomiske aktivitet og de forbedrede internationale konjunkturer, burde begynde at røre på sig, er der dog intet der tyder på, at det vil ske. Og en række usikkerheder trækker - i hvert fald foreløbigt - stærkt i den modsatte retning. Tvivl om internationale handelsaftaler, Brexit, dårlig fransk økonomi og de sydeuropæiske økonomiers forsatte problemer, lægger ind til videre en dæmper på udviklingen set med Danske øjne.

Dermed kan udsigten til en kraftigt reallønsstigning, som følge af de overordnede overenskomstaftaler, blive ledelsens redskab når der næste gang skal forhandles lokale lønaftaler i virksomheden. De generelle overenskomster er nemlig blot den overordnede ramme, mens det ofte er ved lønglidning i de helt lokale aftaler, at det reelle niveau for udviklingen blive lagt.

I den modsatte retning trækker dog, at flaskehalse og stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, kan få ledelserne til at finde en større tegnebog frem, for at hente medarbejdere fra konkurrenter og kolleger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078