23948sdkhjf

Håndværksrådet til kamp mod byggesagsgebyrerne

På baggrund af en ny undersøgelse kræver Håndværksrådet nu gennemsigtighed omkring gebyrerne og loft over størrelsen.
Krisen har lagt en dæmper på byggeaktiviteten og kommunernes byggesagsbehandlingstider falder. Alligevel oplever et stigende antal virksomheder, at de kommunale gebyrer for byggesagsbehandling stiger.

Det viser en ny undersøgelse fra Håndværksrådet, der repræsenterer mere end 20.000 små og mellemstore virksomheder i bl.a. byggeerhvervene.

- Det er uforståeligt og helt uacceptabelt, at byggesagsgebyret er steget i forhold til sidste år. Gebyret bør kun afspejle de reelle omkostninger ved sagsbehandlingen og må ikke være en skjult skat. Desværre lader det ikke til helt at være tilfældet her. Vi frygter, at kommunerne benytter muligheden for at fylde lidt i de slunkne kommunekasser, siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet Thea Gade-Rasmussen.

Håndværksrådet advarer derfor mod, at stigende byggesagsgebyrer kompenserer de faldende indtægter i kommunerne som følge af færre byggesager. På den baggrund opfordrer Håndværksrådet kommunerne til større gennemsigtighed omkring gebyrerne, og rådet ønsker et politisk fastsat loft over gebyrernes størrelse.

Undersøgelsen bringer dog også positivt nyt; nemlig at behandlingstiden i kommunerne er faldet væsentligt siden sidste år:

- Det er glædeligt, at byggesagsbehandlingstiden i kommunerne er blevet kortere, for det er til stor gavn for virksomhedernes likviditet. Malurten i bægeret er, at det nok langt fra skyldes en øget effektivitet i kommunerne, men snarere den vigende ordretilgang i byggeriet, siger Thea Gade-Rasmussen.

Fakta om undersøgelsen
• Undersøgelsen er baseret på svar fra 950 små og mellemstore virksomheder i Håndværksrådets medlemskreds.

• 60 % af de adspurgte oplevet kraftige stigninger i gebyret for byggesager.

• Hvor op til 42 % af virksomhederne i foråret 2008 oplevede en sagsbehandlingstid på over tre måneder, er tallet nu nede på 15 % af virksomhederne.

• 33 % af virksomhederne oplever i dag en byggesagsbehandlingstid på under en måned mod kun 12 % af virksomhederne i 2008.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111