23948sdkhjf

Overenskomst-forhandlingerne er i mål

Efter lange og seje forhandlinger nåede CO-industri og DI natten til mandag til enighed om en aftale på industriens område.
Aftalen omfatter ca. 240.000 medarbejdere på Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. Overenskomsterne løber frem til 1. marts 2012.

- Det er positivt, at det lykkedes os at nå til enighed om fornyelse af industriens overenskomster. Indholdet i den to-årige aftale afspejler den usædvanligt vanskelige situation, som danske virksomheder befinder sig i netop nu, siger administrerende direktør Hans Skov Christensen, DI.

Han mener, at de nye overenskomster giver virksomhederne et fornuftigt udgangspunkt for at få del i det økonomiske opsving, når konjunkturerne vender.

Fornuftig omkostningsudvikling
- For os har det været afgørende at nå en aftale, der styrker vores medlemmers konkurrenceevne gennem en forsvarlig omkostningsudvikling. Det mål har vi nu skabt rammerne for, at virksomhederne kan nå, siger DI-direktøren og fortsætter:

- Forliget afspejler samtidig en forståelse mellem lønmodtagerne og os om vigtigheden af fortsat at have fremstillingsvirksomheder i Danmark. Med en fornuftig omkostningsudvikling over de næste to år kan aftalen skabe mulighed for, at virksomhederne kan genvinde vækst og dermed skabe nye arbejdspladser i Danmark, siger Hans Skov Christensen.

Hovedelementerne den nye aftale er følgende:
• I forbindelse med afskedigelser indføres der pr. 1. maj 2010 fratrædelsesgodtgørelse. Fratrædelsesgodtgørelsen udgør forskellen mellem dagpenge og lønnen med fradrag af 15 %. Denne godtgørelse udbetales for en måned efter tre års ansættelse, efter seks års ansættelse udbetales dobbelt fratrædelsesgodtgørelse og efter otte år tredobbelt fratrædelsesgodtgørelse.

• Varsling af feriefridage ændres således, at feriefridage ikke kan varsles til afholdelse i en opsigelsesperiode, når opsigelsen sker fra arbejdsgiverens side.

• Mindstebetaling, der i dag udgør 103,15 kroner, forhøjes pr. 1. marts 2010 med 1,10 kroner, og pr. 1. marts 2011 med 1,75 kroner.

• Gene-tillæg reguleres med 1,5 % pr. 1 marts 2010 og med 2 % pr 1. marts 2011.

• Lærlinge- og elevsatser reguleres pr. 1. marts 2010 med 2 % og pr. 1. marts 2011 med 2,5 %.

• Lærlinge og elever, der ikke allerede er omfattet af pensions- eller forsikringsordninger, vil fremover have krav på invalidepension, invalidesum samt forsikring ved kritisk sygdom og død.

• Pr. 1. marts 2011 skal der indbetales til pension efter to måneders ansættelse mod hidtil ni måneder.

• Pr. 1. marts 2011 udvides perioden med betalt forældreorlov med en uge til moderen og en uge til faderen.

• Genetillæg i forbindelse med natarbejde kan konverteres til fridage.

• Medarbejdere beskæftiget på natarbejde skal tilbydes gratis helbredskontrol, inden de begynder på natarbejde og herefter regelmæssigt med et tidsrum på højest to år.

• Grundlovsdag er fremover en fridag for funktionærer i lighed med, hvad der hidtil har været gældende for timelønnede.

• Parterne er enige om at nedsætte et Ligelønsnævn til behandling af klager over brud på love og regler om ligeløn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109